Jablkové koláče patria medzi moje najobľúbenejšie a nenechám si ujsť príležitosť, aby som neustále skúšala nové recepty. Tento je z knihy mojej obľúbenej bloggerky Lindy Lomelino a je jednoducho jedinečný. Preto bez zbytočných rečí, prejdem hneď k jadru veci.
Jablkovo- škoricová torta
Korpus
- 150 g masla
- 3 veľké vajíčka
- 240 g cukru ( môžete použiť obľúbenú zmes, ja som dala hnedý cukor a cukor demerera)
- 1 pl vanilkového extraktu
- 180 g polohrubej múky
- 2 čl prášku do pečiva
- 1 1/2 čl sódy bikarbóny
- 1-2 čl mletej škorice
- 150 g jablkového pyré
- 250 g ( 2 ks) nastrúhaných jabĺk
Maslo necháme roztopiť. Vajíčka, cukor a vanilkový extrakt vymiešame do peny. Pridáme vychľadnuté maslo a ďalej šľaháme. V druhej miske si zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a škoricu. Túto múčnu zmes pomaly pridávame k vyšľahaným vajíčkam. Nakoniec pridáme jablkové pyré a nastrúhané jablká. Pečieme v tortovej forme, 45-50 min pri 175º.
Kompót
- 300 g jabĺk nakrájaných na kocky
- 75 ml vody
- 30 g cukru + balíček vanilkového cukru
Suroviny spolu zahrievame na miernom ohni. Kompót necháme cez noc uležať.
Plnka
- 200 g masla
- 150 g práškového cukru
- 75 ml smotany
- škorica, podľa chuti
Maslo pomaly zahrievame, až pokým nezíska mierne zlato- hnedý nádych. Ešte teplé maslo môžeme zcediť cez kávový filter, kvôli odstráneniu hnedých čiastočiek. Necháme vychladnúť v chladničke, pokým trochu neztuhne. Potom ho vyšľaháme a pridáme ostatné suroviny.
Vychľadnutý korpus prekrojíme a plníme jablkovým kompótom ( ja som ho prekrojila na tri časti, ale myslím si, že keď z neho urobíte iba dve polovice, stačí to, lebo kompót dodáva dosť vlhkosti). Na vrch do potierame plnkou.