Začiatkom marca sme oslavovali u nás veľký svátek, jeden milník:ň  Sestrička oslavovala svoju prvú štvrťstoročnicu. Na otázku, akú tortu by chcela, nehľadala dlho odpoveď. Chcela tú najlepšiu narodeninovú tortu, akú poznáme…

Naša babka Zlatka bola skvelá kuchárka, práve po nej som zdedila vášeň pre pečenie.  Každé narodeniny piekla svoju povestnú tortu, piškótové cesto a maslový krém. Nič zložité a neobvyklé, poviete si.  Ale nesie v sebe poriadnu dávku sviatočného fenoménu, ako som si to nazvala. Istotne ste to zažili aj vy. Ak si urobíte zemiakový šalát v bežný deň, chutí inak ako na Vianoce. To isté platí aj tu, rôzne piškótové koláče s plnkou, tie človek ochutnal na tisíce. A predsa, v tejto kombinácií ako nám to robievala babka a presne na narodeniny, chutí torta inak,  jedinečne a slávnostnejšie.

Po tom, čo nás babka opustila, sme občas skúsili kupovanú tortu od cukrára, ale poviem vám, žiadna sa tejto, chuťou nevyrovnala, ten slávnostný pocit vyprchal vždy po tom, čo sa torta rozkrojila a bola taká…Nijaká…

2

Bude to už dvanásť rokov, kedy sme mali originál od babky. Cítim, že tento rok bude v mnohom prelomový, a toto je práve jeden z takých momentov.  Nový začiatok starej tradície… Všetko najlepšie sestrička!

Narodeninová torta Babky Zlatky

Piškótový korpus:
  • 5 stredne veľkých vajíčok
  • 300 g práškového cukru
  • 10 lyžíc vody
  • 200 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 1 čl prášku do pečiva
  • 100 g mletých vlašských orechov
Maslový krém:
  • 300 g masla
  • 300 g práškového cukru
  • 400 ml mlieka
  • 3 pl hladkej múky
  • 1 a 1/2 čl kakaa
  • vanilkový extrakt
Orechová plnka:
  • 150 g vlašských orechov
  • 100 g kr. cukru
  • 150 ml mlieka
  • 30 g piškótových omrviniek (z guľatých piškót)
Krém na zdobenie:
  • 100 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • citrónovú šťavu

Okrem toho: ďžem- najlepšie kyslastý a rum

3

Na túto tortu som použila dvojité množstvo piškótového cesta. Preto vyzerala tak obrovsky:) Po skúsenosti, odporúčam urobiť jednu dávku v dvoch formách a korpusy následne rozrezať na polovicu. Torta bude vyváženejšia.

Korpus si môžete urobiť aj deň vopred. Dobre ho potom zabaľte do sáčku, nech nevyschne.

Na jeho prípravu si rozšľaháme žĺtka s 10 lyžicami vody a cukrom.  Preosiate múky s práškom do pečiva pomaly pridávame do vajíčkovej zmesi. Mleté orechy vpracujeme iba pomocou stierky do cesta. Z bielok si vyšľaháme tuhý sneh a opäť iba pomocou stierky zľahka zapracujeme do zmesi. Cesto iba tak nadzdvíhame, aby sme neprišli o všetok vzduch, ktorý je v bielkach.

Pečieme pri 180°C, 25-30 min.

Na maslový krém, potrebujeme dobre zmäknuté maslo, ktoré vyšľaháme s cukrom a vanilkovým extraktom, dajte si načas, nech sa cukor rozpustí. Z mlieka a hladkej múky si urobíme pudingovú hmotu (znie to možno čudne, v pôvodnom babkinom prepise stál vanilkový puding, avšak upgradla to, s múkou sa jej to viac osvedčilo). Keď je puding vychladnutý, pridávame po lyžiciach do maslovej zmesi. Sledujte ako sa krém správa, aby sa nezrazil. Odoberieme si polovicu masy a zmiešame ju s kakaom.

Na orechovú plnku si zahrejeme mlieko a vsypeme všetky ostatné suroviny. Najlepšie sú skutočne guľaté piškóty, podlhovasté alebo Savoiardi by boli moc suché. Do hotovej plnky môžeme dať rum podľa chuti.

Dohotovenie: na prvý korpusový plát natrieme vrstvu džemu a na ňu dáme orechovú plnku, prikryjeme korpusom a ten navlhčíme rumom, natrieme bielou maslovou plnkou, dáme ďalší korpus, opäť navlhčíme rumom a dáme kakaový krém. Končíme korpusom a kakaový krém natrieme aj na strany.

Tortu môžete ozdobiť podľa svojej fantázie: čokoládovou polevou, kúskami orechov, kokosu, citrónovo- maslovým krémom, ovocím.

7

6

12

9

13

16

10

15

14