Je to už niečo vyše dvoch mesiacov, čo som sa presťahovala späť domov. Život v zahraničí je cenná skúsenosť a celkovo práca vonku dá človeku veľmi veľa. Ale nechcem sa tu rozpisovať o tejto téme, možno niekedy raz, keď budem ešte staršia a budem častejšie bilancovať:)

Môj život doma sa ustálil v určitých koľajách. Nová práca, a prívlastok nová má v tomto prípade absolútnu hodnotu:). Cez týždeň, ako to už tak býva nezostáva veľa času, hlavne keď človeka premôže lenivosť:)Hoci…ten vlastne je. Len spojenie pečenie a fotenie, hlavne pri mojej ,,šikovnosti“ a (ne) organizovanom chaose je celkom náročné skĺbiť. V týždni preto radšej vezmem nášho psa na  prechádzku a vytešujem sa z pomaly plynúceho tempa v podvečernej Dubnici ♥.

Avšak o to akčnejšie sú moje víkendy, keď do nich chcem napasovať harmonogram štyroch dní. Nie som žiaden pečiaci profík, ktorému sa všetko hneď podarí a ani výnimočne nadaný fotograf, ktorý má hneď na ruke tucet vydarených snímkov:). V konečnom dôsledku to ale má byť hlavne o tom dobrom pocite a radosti. Občas, keď berieme veci príliš vážne, zabúdame na ich podstatu, zabúdame sa z nich tešiť.

Je málo času na to, aby sme ho premárnili robením si starostí o veciach, ktorým by sme mali dať jednoducho voľný priebeh. Lebo príde zajtrajšok, so všetkými svojimi krásami. A dostávame opäť novú možnosť zamilovať sa do života…Naivne a nevinne, akoby to bolo po prvýkrát.

Rozmýšľam, aké to má prepojenie na tento koláč:) Vlastne žiadne! Akoby povedala moja babka Hanka, ,,A čo!“

Kakaovo-čerešňová torta

Nie som veľký milovník čokolády a kakaových vecí, ale spojenie čokolády a čerešní je večné. Táto torta je takou lenivejšou verziou nemeckej Schwarzwald Torte.  Chcela som mať ľahké cesto, nadýchané, plné chuti, ale nie, aby ma z tej sladkosti vykotilo. Našla som na nete recept na najlepší kakaový korpus. Nechala som sa ukecať a vyskúšala ho. Urobila som pár úprav, odobrala množstvo cukru, pridala trochu trstinovej melasy. A fungovalo to! Táto torta ma dostala svojou sviežosťou a šťavnatosťou. Najlepšia je samozrejme čerstvá!

Korpus:
  • 100 g kakao
  • 260 g hladkej múky
  • 2 čl prášku do pečiva
  • 1 čl rozpustnej kávy
  • štipka soli
  • 1 a 1/4 čl sódy bikarbóny
  • 250 ml vriacej vody
  • 250 ml mlieka
  • 120 ml oleja
  • 1 pl trstinovej melasy
  • 2 vajíčka
Náplň:
  • 700 g vykôstkovaných a prepoletých čerešní
  • 6-8 pl bieleho vína ( keď sa vám podarí 5, nebude to vadiť:)
  • 70 g hnedého cukru
  • 1 celá škorica
  • kôra z 1/2 citróna
  • kôra z 1/2 pomaranča
  • kukuričný škrob Dr. Oetker
Na dokončenie:
  • šľahačka
  • čerešňovica

Na cesto si zmiešame v jednej miske sypké ingrediencie, v druhej tekuté, okrem vriacej vody. Tieto dve zmesi spojíme a až v tomto kroku prilievame vriacu vodu.

Množstvo cesta rozdeľte do dvoch foriem, alebo ak nechcte taký veľký koláč, urobte iba polovičnú dávku (kiež by som mala toľko duchaprítomnosti, keď som to robila:)).

Pečieme pri 180 °C, ca 30 -35 min, ale záleží od množstva cesta.

Čerešňová zmes: Všetky suroviny okrem škrobu spolu zahrievame v kastróle, pokým zmes nezačne bublať. Odoberieme trochu šťavy a v nej dôkladne rozmiešame 4 pl škrobu, vlejeme do zmesi a varíme, kým nezhustne. V závislosti od toho, akú náplň chceme môžeme pridať ešte škrob. Zmes necháme vychladnúť.

Vychladnutý korpus pokvapeme čerešňovicou, nakladieme čerešne a navrstvíme šľahačku.

_-17

_-16

_-11

_-14

_-9