Keď sa povie tvarohový koláč, mnohých možno ako prvé napadne cheesecake, v dnešnej dobe je to veľmi populárny dezert, ktorý sa dá urobiť na nespočet variánt. Moja sestra ho zbožňuje a pečie ho na každú nejakú akciu, kde chodíme alebo pre priateľov a známych, a všade s tým dosahuje úspech.
Priznám sa však, že pre mňa je, rovnako ako čokoládové koláče, na poslednom mieste v rebríčku dezertov. Keď si ho objednávam, tak je to už môj posledný výkrik zúfalstva, dostať do seba svoju dávku cukru.
Jedným z mojich obľúbených koláčov je tento rodinný tvarožník. Tvaroh má oproti mascarpone alebo ricotte úplne inú konzistenciu, nie je tak krémový a preto mi neevokuje nejakú plnku, kde chýba viac cesta, aby to bolo vyváženejšie (ako to pociťujem u cheesecakeov).
Dezert je úplne nenáročný na suroviny a ako hovorí moja mamina, kedže je tam toľko tvarohu, je aj zdravý:) Z toho mi teda vychádza, že ak chcete byť fit, musíte si ho upiecť. V našej rodiny sme povestný logickými argumentami:). Tu je teda recept na náš generačný koláč.
Tvarohový koláč babky Zlatky
Suroviny:
- 500 g hrudkového tvarohu
- 150 g cukru
- 120 g masla
- 1 pl maizeny
- 3 ½ pl krupice
- 2 pl mlieka
- 3 vajcia
- 1 čl prášku do pečiva
- vanilkový extrakt
- kôra z jedného citrónu
- hrozienka máčané v rume
Cukor s maslom a žĺtkami vymiešavame ca 20 min., potom pridáme maizenu, krupicu, cez sítko prelisovaný tvaroh, prášok do pečiva, vanilkový extrakt, hrozienka a sneh z bielkov. Pečieme v tortovej forme, vystlanej papierom na pečenie, 20 min prudko pri 200°C a potom stiahneme na 175°C a dopekáme ďalších 20-30 min.
Môžete podávať s čokoládovou polevou alebo len posypané práškovým cukrom.
Dobrú chuť a budem rada, keď mi dáte vedieť, ako vám koláč chutil.