Tento recept som našla v knihe Backen mit love, Rezepte aus dem rosa Haus, ktorú som si kúpila roky dozadu v Nemecku a má jedinečný, absolútne prezdobený dizajn:) Je to ale v poradí myslím, že už druhý alebo tretí recept, ktorý sa mi osvedčil. Pár úprav a na svete je recept, ktorý sa hodí nielen na Vianoce ( kvalitné perníkové korenie dodá tomuto koláču neskonalý šmrnc), ale aj v akúkoľvek dobu počas roka. Jednoduchý základ v podobe sušienkovo maslového cesta, shortbread a výrazná chuť orechov. Použila som pekanové orechy, ale za vyskúšanie rozhodne stojí aj verzia s vlašskými (každý si môže vytvoriť verziu, ktorá mu pasuje najlepšie). Ochutnajte a neoľutujete…:)
Pekanovo- mandľové orechové štvorce
Základ:
- 225 g masla
- 275 g hladkej špaldovej múky
- 110g mletého trstinového cukru
Orechová vrstva:
- 200 g masla
- 150 g medu
- 3 pl smotany 31%
- 60 g trstinového cukru
- 2 čl perníkového korenia (ja som použila značku Sonnentor)
- 250 g pekanových orechov
- 150 g mandlí (alebo mandľových lupienkov)
Na základ zmiešame studené maslo spolu s múkou a cukrom. Vypracujeme cesto, ktoré vyváľame na doske a prenesiem na maslom vymastený plech (32 x 22 cm), dobre utlačíme a pečieme pri 150°C, ca 25min.
Orechy si nasekáme (nie úplne nadrobno, aby sme mali do čoho hrýzť). Maslo zahrievame, dokým sa neroztopí, pridáme med, cukor a smotanu, nakoniec orechy a 2 čl perníkového korenia. Všetko dobre zamiešame.
Plech s cestom vyberieme z trúby a naukladáme na neho orechovú hmotu. Ďalej pečieme ca 20-25min.
Hotový koláč necháme vychladnúť, nakrájame na štvorce rovnakej veľkosti a môžeme dozdobiť rozpustenou čokoládou.