Tento recept som našla v knihe Backen mit love, Rezepte aus dem rosa Haus, ktorú som si kúpila roky dozadu v Nemecku a má jedinečný, absolútne prezdobený dizajn:) Je to ale v poradí myslím, že už druhý alebo tretí recept, ktorý sa mi osvedčil. Pár úprav a na svete je recept, ktorý sa hodí nielen na Vianoce ( kvalitné perníkové korenie dodá tomuto koláču neskonalý šmrnc), ale aj v akúkoľvek dobu počas roka. Jednoduchý základ v podobe sušienkovo maslového cesta, shortbread a výrazná chuť orechov. Použila som pekanové orechy, ale za vyskúšanie rozhodne stojí aj verzia s vlašskými (každý si môže vytvoriť verziu, ktorá mu pasuje najlepšie). Ochutnajte a neoľutujete…:)

Pekanovo- mandľové orechové štvorce

Základ:

  • 225 g masla
  • 275 g hladkej špaldovej múky
  • 110g mletého trstinového cukru

Orechová vrstva:

  • 200 g masla
  • 150 g medu
  • 3 pl smotany 31%
  • 60 g trstinového cukru
  • 2 čl perníkového korenia (ja som použila značku Sonnentor)
  • 250 g pekanových orechov
  • 150 g mandlí (alebo mandľových lupienkov)

Na základ zmiešame studené maslo spolu s múkou a cukrom. Vypracujeme cesto, ktoré vyváľame na doske a prenesiem na maslom vymastený plech (32 x 22 cm), dobre utlačíme a pečieme pri 150°C, ca 25min.

Orechy si nasekáme (nie úplne nadrobno, aby sme mali do čoho hrýzť). Maslo zahrievame, dokým sa neroztopí, pridáme med, cukor a smotanu, nakoniec orechy a 2 čl perníkového korenia. Všetko dobre zamiešame.

Plech s cestom vyberieme z trúby a naukladáme na neho orechovú hmotu. Ďalej pečieme ca 20-25min.

Hotový koláč necháme vychladnúť, nakrájame na štvorce rovnakej veľkosti a môžeme dozdobiť rozpustenou čokoládou.