Tento recept vznikol ako súčasť kreatívnej výzvy, kde som chcela zakomponovať kávu do pečenia. Ako prvé ma napadli práve cupcakes ako efektný zákusok. Spojila som recepty z dvoch kníh, ktoré viem, že ma nesklamú. Recept na cesto mám od Peggy Porschen a recept na krém zas z knihy Little tarts, ktorú napísala cukrárka a majiteľka z mojej milovanej Petit Gateau v Amstredame.

Tieto cupcakes sú veľmi jednoduché, nenáročné na prípravu alebo špeci suroviny a môžete byť zdobiace antitalenty ako ja, a výsledok sa podarí…

Vyskúšajte a dajte vedieť ako chutili:)

Kávové cupcakes

Cupcakes (dávka je na ca 18-20ks):
  • 225g zmäknutého masla
  • 120g trstinového cukru
  • štipka soli
  • vanilkový extrakt
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 čl instantnej kávy
  • 4 vajíčka
  • 225g hladkej špaldovej múky

Maslo spolu s cukrom, štipkou soli, kávou a vanilkovým extraktom vymiešame do peny. a na striedačku pridávame preosiatu múku s práškom do pečiva a vajíčka.Vznikne lepkavé nadýhané cesto, ktoré pomocou lyžice plníme do košíčkov na muffiny, do 3/4 objemu (cupcakes narastú). Pečieme pri 175ºC, 15-20 minút.

Kávový sirup:
  • 15g instantnej kávy
  • 70g horúcej vody
  • 20g vody
  • 100g cukru

Instatnú kávu rozpustíme v 7Og horúcej vody. Z cukru a 2Og vody urobíme karamel, do ktorého primiešame kávu a dobre zamiešame. Takýto sirup vydrží v chladničke ca 2 mesiace.

Kávový krém:
  • 200g smotany na šľahanie
  • 200g mascarpone
  • kávový sirup
  • práškový cukor

Smotanu vyšľaháme spolu s mascarpone, pridáme kávový sirup a práškový cukor podľa toho, akú intenzitu a sladkosť chcem mať.

TIP: Kávový sirup môžeme použiť aj na ozdobu cupakes.

Dobrú chuť!