Už dlho som chcela vyskúšať jablkový koláč, ako nám vedela robiť moja Babka Zlatka. Je to jablkové pité, ktoré už každý asi v živote jedol, no zároveň je to koláč, ktorý neomrzí ( existuje niekto, kto nemá rád jablkové koláče?) a zároveň človeka trochu vráti v čase.

Na tomto koláči mám rada jeho sýtu jablkovú chuť (babka nedávala do plnky veľa škorice ani cukru) a chrumkavosť, keď ho vytiahnete z rúry a pustíte sa do neho, hoci ešte nie je úplne vychladnutý.

Babkin jablčník

  • 350 g hladkej špaldovej múky
  • 150 g mandľovej múky
  • 250 g studeného masla
  • 120 g cukru (ja som použila kokosový cukor)
  • 1 vajíčko
  • 1 prášok do pečiva
  • vanilkový cukor
  • 2-3 pl mlieka
  • plnka : ca 8 stredných jabĺk, 1 čl škorice, 1 vanilkový cukor)

Zo surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme aspoň polhodinku zachladiť v chladničke. Medzitým ošúpeme a postrúhame jablká, pridáme cukor s škoricu.

Cesto prekrojíme na dve polovice. Podľa toho, akú formu zvolíme, rozvaľkáme 1/2 cesta, vystelieme ním formu a trochu popicháme vidličkou. Navrstvíme jablká a prikryjeme druho polovicou vyvaľkaného cesta. Popicháme vidličkou.

Cesto pečieme pri 180°C, ca 20-30 minút, pokým nezhnedne.

Dobrú chuť!