Existujú chute, ktorých obľuba odoláva času. Svojou jednoduchosťou a zdanlivou obyčajnosťou sa stávajú nadčasovými, nepodliehajú módnym trendom a zamilujú si ich generácie.
Jednou z takýchto chutí, a to mi istotne dáte za pravdu, je chuť čokolády. Omrzí sa vôbec niekedy? Nemusím ju mať aj celé dni, zámerne vyhľadávam niečo iné, niečo nové. Ale keď ju opäť ochutnám, žasnem nad tým ako sa ,,v našom vzťahu“ nič nezmenilo:) Je to stále tá dobrá, známa chuť, po ktorej onedlho znova siahnem a zaplaví ma spokojnosť, že ju mám.
Koláč, ktorý som upiekla, ma dostal práve svojou úžasnou,sýtou plnkou s jemnými odtieňmi kávy, ktoré v pozadí vyzdvihujú dominanciu čokolády.
Čokoládovo- kávová torta
recept je od skvelej bloggerky Lindy Lomelino
Suroviny:
Korpus
- 75 g masla
- 270 g polohrubej múky
- 60 g kakaa
- 1 1/2 čl prášku do pečiva
- 1 1/2 čl sódy bikarbóny
- 300 g práškové cukru
- 2 vajíčka
- 225 ml mlieka
- 150 ml silného espressa
Maslo necháme roztopiť, zatiaľ si v druhej miske zmiešame sypké prísady, múku, kakao, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. K tejto zmesi pridáme cukor, vajíčka, mlieko, kávu a rozpustené maslo a všetko vyšľaháme do hladka. Cesto rozdelíme do tortových foriem ( ak máte formy menšie priemeru, rozdeľte cesto na polovicu, ja som koláč piekla vo forme o priemere 18 cm). Pečieme pri 175º, minimálne 30-35 min (záleží od toho, aké množstvo cesta dávate dovnútra).
Čokoládovo – kávový maslový krém
- 200 g horkej čokolády ( aspoň 70%)
- 300 g masla, izbovej teploty
- 200- 240 g práškového cukru
- 50 g kakaa
- 1 čl vanilkového extraktu
- 4 pl silného espressa, alebo iná varianta môže byť so smotanou
Čokoládu necháme rozpustiť. Maslo vyšľaháme v miske, pridávame striedavo cukor a kakao, vanilkový extrakt, rozpustenú čokoládu a nakoniec kávu.