Tento recept vznikol ako súčasť kreatívnej výzvy, kde som chcela zakomponovať kávu do pečenia. Ako prvé ma napadli práve cupcakes ako efektný zákusok. Spojila som recepty z dvoch kníh, ktoré viem, že ma nesklamú. Recept na cesto mám od Peggy Porschen a recept na krém zas z knihy Little tarts, ktorú napísala cukrárka a majiteľka z mojej milovanej Petit Gateau v Amstredame.
Tieto cupcakes sú veľmi jednoduché, nenáročné na prípravu alebo špeci suroviny a môžete byť zdobiace antitalenty ako ja, a výsledok sa podarí…
Vyskúšajte a dajte vedieť ako chutili:)
Kávové cupcakes
Cupcakes (dávka je na ca 18-20ks):
- 225g zmäknutého masla
- 120g trstinového cukru
- štipka soli
- vanilkový extrakt
- 1 prášok do pečiva
- 2 čl instantnej kávy
- 4 vajíčka
- 225g hladkej špaldovej múky
Maslo spolu s cukrom, štipkou soli, kávou a vanilkovým extraktom vymiešame do peny. a na striedačku pridávame preosiatu múku s práškom do pečiva a vajíčka.Vznikne lepkavé nadýhané cesto, ktoré pomocou lyžice plníme do košíčkov na muffiny, do 3/4 objemu (cupcakes narastú). Pečieme pri 175ºC, 15-20 minút.
Kávový sirup:
- 15g instantnej kávy
- 70g horúcej vody
- 20g vody
- 100g cukru
Instatnú kávu rozpustíme v 7Og horúcej vody. Z cukru a 2Og vody urobíme karamel, do ktorého primiešame kávu a dobre zamiešame. Takýto sirup vydrží v chladničke ca 2 mesiace.
Kávový krém:
- 200g smotany na šľahanie
- 200g mascarpone
- kávový sirup
- práškový cukor
Smotanu vyšľaháme spolu s mascarpone, pridáme kávový sirup a práškový cukor podľa toho, akú intenzitu a sladkosť chcem mať.
TIP: Kávový sirup môžeme použiť aj na ozdobu cupakes.
Dobrú chuť!