V priebehu toho, ako sa človek vyvíja, prichádza neustále na nové skutočnosti. Aký to životný pôvab :). Zistila som, že deň, v ktorom chýba myšlienka na pečenie, nezanechá vo mne stopu. Že som skrz na skrz starinárka, a že zbožňujem jeseň. No nie všetko je vždy tak poetické. Tiež som zistila, že na svete je ohromné množstvo hlupákov. Bohužiaľ, mám to potešenie denne stretnúť minimálne troch z nich… Nemám rada ružovú farbu na oblečení, akceptujem ju tak maximálne na kvetoch, neznášam dekorácie, kde je zobrazené v akejkoľvek podobe nejaké to ,,srdiečko“, pri slove romantika mám vnútorné zášklby. A že asi nikdy nebudem schopná vytvárať torty, nad ktorými ľuďom padne sánka. Bohužiaľ, nemám to nadanie piplať sa s cukrovými kvetmi, som ťarbavá pri nanášaní krému, rovina je pre mňa neznámym pojmom a pri dekorovaní sa mi trasú ruky. Ale zároveň som natoľko trhnutá, že sa o to budem pokúšať znova a znova.. 🙂
Takže, tu je po dlhej dobe jeden z pokusov. Mini vanilková s ovocím a krémom z tvarohu, šľahačky a bielej čokolády. Ideálna letná…
Mini vanilková s bielou čokoládou
Korpus:
- 200 g zmäknutého masla
- 200 g jemného kryšt. cukru
- štipka soli
- 4 vajíčka ( izbovej teploty!)
- 200 g múky
- 2 lyž. prášku do pečiva
- 1-2 lyž. citrónovej kôry
- džem podľa chuti
Krém:
- 250 g plnotučného tvarohu
- 80 g práškového cukru
- 200 ml smotany 33%
- 60 g bielej čokolády
Ja som si v jeden podvečer pripravila korpus a krém a až na ďalší deň som ich spojila. Je dobré nechať krém cez noc v chladničke odstáť.
Krém: smotanu trochu zahrejeme, ale iba tak, aby sme v nej dokázali udržať prst a mohla sa v nej rozpustiť čokoláda. Medzitým si zmiešame tvaroh s práškovým cukrom a potom prilejeme vlažnú smotanovo-čokoládovú zmes. Šľaháme 1 min. a potom dáme do chladničky. Na ďalší deň, keď už som to vyšľahávala do tuha, som pridala aj balíček stužovaču v prášku. Pre istotu :).
Korpus: Maslo, cukor, soľ vymiešame do peny. Vajíčka trochu vyšľaháme vidličkou a pomaly pridávame do maslovej zmesi. Všetko dobre spojíme. Je dôležité mať vajíčka v izbovej teplote, inak sa nám zmes zdrcne. Potom po lyžiciach pridávame preosiatu múku s práškovým cukrom a citrónovou kôrou. Naplníme do foriem a pečieme na 175°C, 20-25 min. Ja som k tomu na dno rúry dala pekáč s vodou, kvôli vlhkosti. Vyskladáme tortu. Ja som každý korpus ešte potrela domácim rebarborovo- jahodovým džemom, nech to má nejaké chuťové nuansy:)