Za svoj prvý príspevok som si zvolila práve tento citrónový koláč. Dôvodom nebolo to, že farbami kontrastuje s momentálnym sychravým počasím, pociťujem to skôr ako napravenie krivdy. Čím som sa mohla tomuto, zdanlivo nevinnému, koláču previniť? Nuž bola to moja neschopnosť predstaviť si trpkosť citrónov v sladkostiach… Aká krátkozrakosť, ale našťastie som bola z nej vytrhnutá a nadšená pre mňa novým chuťovým rozmerom:)
Výhodou tohto receptu je to, že si sami môžete zvoliť jeho intenzitu. Korpus sa svojou štruktúrou podobá bábovke jeho jemná sladkosť je popretkávaná takmer nepatrnou chuťou citrónov. Na povrchu je frosting, poleva, pri ktorej sa môžete vyhrať s jej konzistenciou.
Inšpiráciou mi bol recept od joyofbaking.com
Ingrediencie
dbajte na to, aby boli izbovej teploty
Korpus:
- 230 g masla
- 200 g kr. cukru
- 1 čl vanilkového extraktu
- 4 vajíčka
- kôra z jedného citróna ( alebo čl sušenej kôry)
- 260 g polohrubej múky
- 2 čl prášku do pečiva
- 1/4 čl soli
- 60 ml citrónovej šťavy ( asi 1 väčší citrón)
Frosting:
- 115 g práškového cukru
- 4-5 pl citrónovej šťavy ( alebo podľa chuti)
- Limoncello ( nemusí byť)
Pečieme 40- 50 min. pri teplote 180°
Maslo zmiešame s cukrom do peny, pridáme vanilkový extrakt. V inej miske si zmiešame sypké prísady: preosiatu múku, prášok do pečiva, soľ a kôru z citróna. K zmesi masla a cukru po jednom pridávame vajíčka a časť múčnej zmesi. Ak máme všetko spolu premiešané nakoniec pridáme citrónovú šťavu.
Na vychladnutý koláč nalejeme frosting ( zmiešajú sa iba prísady, pozor, aby hmota nebola moc tekutá).