Nie je neobvyklé, že sa v chladničke nahromadia zvyšné bielka, ktoré je škoda len tak vyhodiť. Ja som z nich tento rok urobila úplne jednoduché kokosky. Na recept som natrafila v knihe Lafers Weihnachtsbackerei, ktorú som si kedysi kúpila ešte na blšáku v Bad Kissingene. Recept som si trošku upravila, napr dala výrazné nižšie množstvo cukru (v pôvodnom recepte sa píše 250g!, ja som dala 100g a zdalo sa mi to aj tak dosť sladké…) alebo miesto kupovaných okrúhlych oblátok, som si ich jednoducho vykrojila z obdĺžnikových pásov, čo si bežne môžeme kúpiť v supermarkete. Čo tomuto receptu pridáva zaujímavosť, je citrónová kôra, ktorú som nikdy do kokosových receptov nedávala, ale musím povedať, že to spolu veľmi ladí… Tak do pečenia mládež!

 

Vianočné kokosky

  • 120g strúhaného kokosu
  • 100g kr cukru
  • kôra z jedného citróna
  • 4 bielka
  • 20g hladkej múky
  • okrúhle oblátky (nemusia byť)
  • na ozdobu čokoláda a kokos

Nad parou si v miske zmiešame kokos, cukor, citrónovú kôru a bielka, zahrieva na 70° a potom necháme vychladnúť na 40°. Pridáme múku, dobre zamiešame a zmesou naplníme cukrárenské vrecko do ktorého sme sa si dali špičku so širokým otvorom.

Kokosky môžeme robiť buď na oblátky alebo len tak na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri 160° ca 15 min a potom Ďalších 10 min pri pootvorených dvierkach.

Vychladnuté kokosky môžeme ozdobiť rozpustenou čokoládou a trochou strúhaného kokosu.