Ako u mnoho  vecí v živote, tak aj v pečení platí, že človek by mal skúšať stále niečo nové. Samozrejme, že každý máme overené recepty, ktoré nepotrebujú obmenu. Napr. linecké vianočné pečivo mojej babky. Recept z jej knihy, ktorý pečieme každý rok odkedy si pamätám. Nepotrebujem skúsiť iné cestá, lebo viem, že toto je to najľahodnejšie zo všetkých a v nezmenenej podobe ho budem piecť každé Vianoce tak, ako aj ona.

Ale je nepreberné množstvo receptov, ktoré ešte len čakajú na objavenie a zaradenie do nadčasovosti. Či bude tento recept taký, nechám na posúdenie vám. Ale viem, že toto je zatiaľ ten najchutnejší cupcake, ktorý som napiekla vo vlastnej réžií. Ľahké, jemné šťavnaté cesto a krém…ovocný, krémový akoby so skrytou jemnou kyslosťou jabĺk. Je to 100% jesenný recept, ktorý do vášho domu prinavráti teplo a zaplní ho vôňami, do ktorých sa chcete ponoriť, keď za oknami fúka vietor a prší…

Tekvicové cupcakes s krémom z pečených jabĺk

Jablkové pyré som si urobila deň vopred a nechala ho odstáť cez noc v chladničke.

Pyré z pečených jabĺk (recept z knihy Renate Gruber)
  • 3 kyslejšie jablká
  • 15 g hrozienok
  • 15 g namletých lieskových orieškov
  • 1 čl mletej škorice
  • 1 pl hnedého cukru
  • 2 pl rumu
  • 1 pl vanilkového extraktu
  • 50 g marcipánovej hmoty
  • maslo na potretie formy a obloženie jabĺk

Jablká ošúpeme, nekrájame!, zbavíme jadrinca, nech v strede zostane diera. V miske si zmiešame pokrájané hrozienka, oriešky, nastrúhanú marcipánovú hmotu, cukor, rum, venilk. extrakt, škoricu a dobre premiešame. Touto hmotou plníme dieru v jablkách, navrch naukladáme kúsky masla.

4

Pečieme pri 160°C, 40 min. alebo viac, kým nie sú úplne mäkké.

Necháme trochu vychladiť a rozmixujeme. Uložíme do nádoby a necháme cez noc v chlade.

Krém z pečených jabĺk

Jablkové pyré prepasýrujeme. Nepotrebujete zvláštne vybavenie, ide to veľmi dobre cez normálne sítko. Zmes vymiešame s 250 g mascarpone a 6 lyžičkami práškového cukru (alebo podľa chuti). Necháme odstáť v chladničke.

Tekvicové cupcakes
  • 2 vajíčka
  • 50 g medu
  • 100 g hnedého cukru
  • 170 g tekvicového pyré
  • 80 g na jemno posekaných mandlí
  • 70 g hladkej múky
  • 70 ml olivového oleja
  • 1 čl mletej škorice
  • 1 čl sušenej pomarančovej kôry
  • 2 čl prášku do pečiva

Na tekvicové pyré som použila väčšiu maslovú tekvicu, ktorú som nakrájala a piekla, dokým nebola úplne mäkká ( aj 40 min). Zbavila šupky ( dobre som sa pri tom natrápila, ja nešikovník). A pomocou šťúchadla na zemiaky upučila:)

3

Vajíčka, med a cukor vyšľahať- dajte si s tým načas, pokým hmota nie je svetlá, a kr. cukru rozpustené. Do tento zmesi pridáme tekvicové pyré, trochu premiešame a ostatné suroviny.

Plníme do košíčkov, asi do 3/4. a pri 180°C pečieme ca. 20-30 min. Sledujte ako sa budú piecť, ak ich necháte v rúre moc dlho, nebudú také vláčne.

Vychladnuté zdobíme krémom.

Dobrú chuť!

11

10

2

9