Zo strany mojej babky Zlatky máme v rodine zabudovanú istú tendenciu k zbieraniu vecí alebo jednoducho problém, čokoľvek vyhodiť. Keď si prinesiem domov nejakú vec, či už šálku alebo starú bedničku, akosi začne všetko dostávať dušu. Podľa mňa to súvisí s príbehom, ktorý mi babka rozprávala ako malej, keď som nechcela jedávať a takto ma zabávala. V tom príbehu je dievčatko, ktoré sa nestará o svoje bábiky a tie je utečú. Dievčatko to po nejakej dobe pochopí a začne si svoje hračky vážiť. Keď sa tak pozriem na svoj pomaly zapratávaný byt, musí to byť pre tie moje vecičky, veľká sranda, že sú takto pokope. A ja k nim pridávam samozrejme ďalšie a ohromne ma teší, ako si tu spolu nažívame:)

K tomuto receptu ma inšpirovala jedna veľká tácka, ktorú malo veľa domácností v čase socializmu doma a dovážala sa z východu. Keď som ju prvýkrát zbadala, hovorím si, nebudem ju brať, pamätám si tie motívy z táciek, čo má mamina ešte doma. Lenže keď hrozilo, že by táto veľká tácka bola ponechaná svojmu osudu, čo som urobila? Samozrejme, že som ju musela zobrať. A dobre mi tak! Keď som sa na ňu lepšie zahľadela, vedela som, čo s ňou chcem dosiahnuť.

Recept som nejako zmajstrovala recykláciou niečoho staršieho, čo mám na stránke. Inak toto robievam dosť často. Zoberiem si recept, ktorý viem, že bol dobrý a pomením suroviny, popr. niečo doplním. Takto mám istotu, že výsledok bude fajn, aspoň teda väčšinou. V prípade týchto cupcakes som toho zmenila trošku viac a samozrejme som dosť improvizovala. Nakoniec z toho vznikli tie najľahodnejšie koláčiky, aké som kedy napiekla. Cesto je vláčne, ľahúčke ako obláčik a mascarponový krém s čučoriedkami je už len perfektnou bodkou.

Dúfam, že bude chutiť aj vám:)

stiahnuť pdf

Karobovo-čučoriedkové cupcakes

Množstvo: 12ks
Na cesto:
  • 110g rozpusteného masla
  • 2 postrúhané malé jabĺčka
  • 2 vajcia
  • 80 g trstinového cukru
  • štipka soli
  • 1,5 čl karobového prášku
  • 1/2 čl mletej škorice
  • 90 g špaldovej múky
  • 90 g ovsenej múky
  • 2 čl prášku do pečiva, 1/2 čl sódy bikarbóny
Na krém:
  • 250 g mascarpone
  • 270 g čučoriedok (ja som mala zásobu mrazených)
  • šťava z jedného citróna
  • 2 pl trstinového cukru

Vajíčka vymiešame s cukrom do peny, postupne pridávame rozpustené maslo (nie horúce) a nastrúhané jablká. Potom pridáme všetky sypké ingrediencie: múky, soľ, karob, škoricu a prášok do pečiva so sódou.

Cestom naplníme košíčky v muffinovom plechu, nie až po okraj, približne 3/4. Pečieme pri 180°C, ca 20min.

Medzi tým si pripravíme krém. Čučoriedky zahrievame spolu so šťavou z citróna a cukrom, pokým sa nerozpadnú. Ponorným mixérom ich premixujeme a dáme ešte asi na 10 min. variť, aby sa odparila voda. Mascarpone si zatiaľ vymiešame. Čučoriedkove pyré necháme vychladnúť a približne 2/3 vmiešame do mascarpone. Takýto krém necháme na chvíľu stuhnúť v chlade. Naplníme si cukrárenské vrecko a môžeme zdobiť košíčky. Zvyšným pyré odporúčam pokvapkať hotové cupcakes, keďže je kyslejšie a sladšie bude skvele kontrastovať so smotanovým krémom.

Dobrú chuť!