Tento rok som ochutnala hádam svoje prvé tarty v živote. A musím konštatovať, že celkom nerozumiem, prečo mi to trvalo tak dlho :). Chute z Petit Gateau ( viem, neustále ho spomínam:) ) mi stále zostávajú v pamäti a zamestnávajú moju myseľ, ako si aj doma urobiť také jedinečné tartaletky.

17

Každopádne, aj keď som ešte neodhalila toto tajomstvo, nasledujúci recept v chuti nezaostáva…:) Až som zostala prekvapená, s akou jednoduchosťou sa dá urobiť tak skvelý dezert!

18

U tartov je okrem náplne, samozrejme, dôležité cesto, lebo hoc by si človek myslel, že, veď je to iba nejaká krusta k tomu, aby plnka mala nejaký kontrast, nie je tomu tak. Vyskúšala som recept od Davida Lebovitza na francúzsky tart a po ochutnaní pôvodnej verzie (presne som sa držala jeho inštrukcií, u mňa neobvyklé) sme konštatovali so spoluochutnávačom, že je celkom tukové a bez chuti! Tak som sa až u tretieho napečeného tartu dostala k super chuti, ktorá celkom pripomína naše linecké cesto…A ja zbožňujem linecké!

K tomu tento mousse z bielej čokolády, ktorý znie trochu honosne, no príprava nie je o nič zložitejšia. Tento koláč si môžete dozdobiť podľa vlastných predstáv a eye- catcher na večerné posedenie s priateľmi je hotové!

Tarte s mousse z bielej čokolády
Tarte
  • 95 g masla
  • 3 pl vody
  • 1 pl kr. cukru
  • štipka soli
  • 1/2 kávovej lyžičky citrónovej kôry (aj sušenej)
  • 155 g múky (popr. trochu viac, uvidíte podľa konzistencie cesta)

Rúru si predhrejem na 210ºC.

Vo vodnom kúpeli necháme rozpustiť maslo s cukrom a vodou. Do misky preosejeme múku, pridáme soľ a citrónovú kôru. Prilejeme maslovú zmes a vytvarujeme cesto, ktorým plníme tartovú formu. Dno poprepichujeme vidličkou. Pečieme 15 min.

Mousse z bielej čokolády
  • 6 vajíčok
  • 50 g kr. cukru
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 4 plátky želatíny
  • 200 g bielej čokolády

Bielu čokoládu si necháme rozpustiť. Želatínu namočíme do studenej vody. 125 ml smotany vyšľaháme. Oddelíme si žĺtka od bielok, ktoré tiež vyšľaháme. Žĺtka spolu s cukrom začneme šľahať vo vodnom kúpeli, pridáme ďalších 125 ml smotany a šľaháme, pokým zmes nezačne pevnieť (ak sa do toho fúkne, musia sa robiť vlnky). Pozor na teplotu, aby sa z toho neurobila praženica :). Vyžmýkame želatínu a vpracujeme ju do hmoty (pokým je ešte teplejšia). Pridáme rozpustenú bielu čokoládu. Postupne pridávame šľahačku, jemne zarábame do cesta pomocou metličky. A nakoniec veľmi opatrne vmiešame tuhý sneh.

Je dobré si najprv urobiť tart, ktorý vychladne počas toho, ako robíme plnku. Tou potom tarte ihneď plníme a necháme stuhnúť. To čakanie je ako celá večnosť…:) Prajem dobrú chuť.

12

2

3

6

8

9

10

7