Tento rok som ochutnala hádam svoje prvé tarty v živote. A musím konštatovať, že celkom nerozumiem, prečo mi to trvalo tak dlho :). Chute z Petit Gateau ( viem, neustále ho spomínam:) ) mi stále zostávajú v pamäti a zamestnávajú moju myseľ, ako si aj doma urobiť také jedinečné tartaletky.
Každopádne, aj keď som ešte neodhalila toto tajomstvo, nasledujúci recept v chuti nezaostáva…:) Až som zostala prekvapená, s akou jednoduchosťou sa dá urobiť tak skvelý dezert!
U tartov je okrem náplne, samozrejme, dôležité cesto, lebo hoc by si človek myslel, že, veď je to iba nejaká krusta k tomu, aby plnka mala nejaký kontrast, nie je tomu tak. Vyskúšala som recept od Davida Lebovitza na francúzsky tart a po ochutnaní pôvodnej verzie (presne som sa držala jeho inštrukcií, u mňa neobvyklé) sme konštatovali so spoluochutnávačom, že je celkom tukové a bez chuti! Tak som sa až u tretieho napečeného tartu dostala k super chuti, ktorá celkom pripomína naše linecké cesto…A ja zbožňujem linecké!
K tomu tento mousse z bielej čokolády, ktorý znie trochu honosne, no príprava nie je o nič zložitejšia. Tento koláč si môžete dozdobiť podľa vlastných predstáv a eye- catcher na večerné posedenie s priateľmi je hotové!
Tarte s mousse z bielej čokolády
Tarte
- 95 g masla
- 3 pl vody
- 1 pl kr. cukru
- štipka soli
- 1/2 kávovej lyžičky citrónovej kôry (aj sušenej)
- 155 g múky (popr. trochu viac, uvidíte podľa konzistencie cesta)
Rúru si predhrejem na 210ºC.
Vo vodnom kúpeli necháme rozpustiť maslo s cukrom a vodou. Do misky preosejeme múku, pridáme soľ a citrónovú kôru. Prilejeme maslovú zmes a vytvarujeme cesto, ktorým plníme tartovú formu. Dno poprepichujeme vidličkou. Pečieme 15 min.
Mousse z bielej čokolády
- 6 vajíčok
- 50 g kr. cukru
- 250 ml smotany na šľahanie
- 4 plátky želatíny
- 200 g bielej čokolády
Bielu čokoládu si necháme rozpustiť. Želatínu namočíme do studenej vody. 125 ml smotany vyšľaháme. Oddelíme si žĺtka od bielok, ktoré tiež vyšľaháme. Žĺtka spolu s cukrom začneme šľahať vo vodnom kúpeli, pridáme ďalších 125 ml smotany a šľaháme, pokým zmes nezačne pevnieť (ak sa do toho fúkne, musia sa robiť vlnky). Pozor na teplotu, aby sa z toho neurobila praženica :). Vyžmýkame želatínu a vpracujeme ju do hmoty (pokým je ešte teplejšia). Pridáme rozpustenú bielu čokoládu. Postupne pridávame šľahačku, jemne zarábame do cesta pomocou metličky. A nakoniec veľmi opatrne vmiešame tuhý sneh.
Je dobré si najprv urobiť tart, ktorý vychladne počas toho, ako robíme plnku. Tou potom tarte ihneď plníme a necháme stuhnúť. To čakanie je ako celá večnosť…:) Prajem dobrú chuť.
Krásny dezert. Tiež zbožňužem tieto typy koláčikov. Nedávno som si kúpila silikónové malé formičky na tarte, tak by som to skúsila aj do týchto sólo foriem, každý má potom svoju tortičku a netreba to krájať (aspoň mi nevytečie krém, keby sa nezadarilo :-)) Pusinky tvoria romantickú dekoráciu. Pekne sa ti podaril 🙂