Minule, keď som bola v meste, ma zrazu pochytila náhla a neodvratná túžba po niečom sladkom. Poznáte to? Máte chuť na niečo výnimočné, niečo, čo si doprajete zriedka, niečo, čo je akoby za odmenu (ja som sa síce nemala za čo odmeniť, ale…:) ). Neuspokojí vás obyčajná napolitánka z obchodu, hoc keď nad tým teraz uvažujem, taká Horalka alebo Mila by to dokázali. Lenže to by ich títo Nemci  museli mať v sortimente!! ( Musím sa odtiaľto už vysťahovať…!) Skrátka, chcete si dopriať malú chvíľku luxusu. Tak som si nakráčala do jednej lepšej cukrárne. Takmer vždy je tam plno. Väčšinou dôchodcov, tí tvoria v tomto meste nadpolovičnú väčšinu.

Z celého toho obrovského výberu krásne nazdobených tort a zákuskov, som si vybrala dva tarty. Keď som prišla domov, nečakala som na obed, pustila som sa do sladkého ihneď :).

Lenže tak, ako veľmi som sa na ne tešila, tak ma aj sklamali. Presladené, preplácané koláče! Táto cukráreň sa dostala u mňa do absolútnej nemilosti…

Moja predstava rebarborového tartu je trochu odlišná. Nemá to byť vyskladané tak, že jej chuť je v úzadí, alebo že je spojená s nejakým krémom s nejasným významom. Nie. Takýto koláč má byť svieži, musí v ňom dominovať jemne nakyslá chuť rebarbory, doplnená možno o korenisté nuansy, ktoré ju budú dopĺňať.

11

Tak vznikol tento tart, svojím vzhľadom nespraví dieru do gastronomického sveta, nie je v ňom ani nič inovatívne. Je pozliepaný z pár ingrediencií. Ale v jednoduchosti je krása, stačí tak málo…

13

Rebarborový tart

Recept na cesto som použila rovnaký, ako u jablčníka:

  • 280 g múky
  • 65 g cukru
  • 1 lyžičku prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 115 g masla
  • 2 vajíčka

Dokončenie

  • Rebarbora
  • Mrvenička – ztuhnuté maslo, cukor, múka. Ja som ešte pomliaždila pár zrniečok kardamónu a nastrúhala pol oriešku tonka

Najprv si urobíme cesto. Keďže som mala menšiu formu, urobila som polovičnú dávku. Zmiešala som múku, cukor, prášok do pečiva a štipku soli. Maslo nakrájala na malé kocky a postupne pridávala do múčnej zmesi. Nakoniec som prihodila vajíčka a vyformovala cesto.

Rebarboru som ošúpala, nakrájala na asi 1 cm kúsky, zaliala vriacou vodou a nechala chvíľu blanšírovať (ca. 5 min). Precedila a dala do formy, posypala mrveničkou a na záver ešte trochou hnedého cukru.

Pečieme pri 180°C, 35 min. Dobrú chuť!

1

2

8

10

12