Zbožňujem kuchárske knihy! Teda hlavne tie o pečení. Kedysi dávno nám strýko doniesol  knihu o pečení s celkom pútavými fotkami. Pri dnešnej dobe spracovania, ich už môžem označiť ako old school, ale vtedy to bola kniha graficky na úrovni. Ohromne sa mi páči, že pri každom recepte je aj fotka koláča, sú tak lákavé… A tak ja a aj moja sestra si so železnou pravidelnosťou  berieme túto knihu a pohodlne usadené doma, prejdeme každú jednu stránku, akoby sme ju za tých 14 rokov, čo ju máme, ani raz nevideli. Je to taký pocit ako pri čítaní Harryho Pottera. Aj po x-tom ráze, objavíte nejaký nový detail, niečo čo vám predtým uniklo a čo je zaujímavé, stále vás to nenudí.

Okrem kníh viem presedieť celkom dosť aj pred  FB, kde mám uložených niekoľko desiatok blogov. Dychtivo, pokojne a s istou dávkou závisti sledujem osudy tých, ktorí sú na tom podobne ako ja :). Tak som prišla aj na tento recept. Pumpin pie, som chcela už dlhšie vyskúšať, nikdy som si nevedela celkom predstaviť, ako asi môže chutiť, veď je to z tekvice! A to je zelenina! Ale výsledok dopadol celkom príjemne :). Ono celkom americky som ho nerobila, recept na tart som použila svoj overený a milovaný, typicky francúzsky :), ale plnka je autentická, s miernym dodatkom v podobe fazuľky tonka, no nezúfajte, keď ju nemáte. Inak tekvicová náplň je jedinečná, mierne sladká a plná korenia…mňamka!

Tekvicový tart
Tart:
  • 280 g múky
  • 65 g cukru
  • 1 lyžičku prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 115 g masla
  • 2 vajíčka
 Plnka:
  • 225 g tekvicového pyré (ja som použila hokkaido, upečené, na jemno rozšťuchané)
  • 2 vajíčka
  • 125 g hnedého cukru
  • 10 g kukuričného škrobu
  • štipka soli
  • 1 a 1/2 čl škorice
  • 1/4 čl mletého zázvoru
  • 1/4 čl muškátového oriešku
  • 1/8 čl mletých klinčekov
  • 1/8 čl mletého čierneho korenia (nie, to nie je žart)
  • 120 ml smotany na šľahanie
  • 30 ml mlieka

Pripravíme si cesto, zmiešaním všetkých surovín a necháme v chlade odležať dve hoďky. Zatiaľ si pripravíme náplň – zmiešame všetky suroviny :). Formu na tart naplníme cestom, zaťažíme, napr. ja dávam alobal a ryžu. Predpečieme, asi tak 10 min, pri 190°C. Ak by ste cesto nezaťažili, okraje spadnú a bude z toho…Ešte teplé cesto naplníme tekutou zmesou, nie až po okraj!. Pečieme asi cca. 50 – 60 min. Po 25 min, alebo podľa uváženia, prikryjeme okraje cesta alobalom, aby neprihoreli. Koláč je hotový, ak nezanecháva stopy na nožíku, ktorý do neho pichneme. Keď je vychladnutý, môžete ho rôzne ozdobiť, ja som zo zvyšku cesta povykrajovala hviezdy, ktoré som upiekla, posypala cukrom a použila som aj marcipán, fantázií sa medze nekladú…

Dobrú chuť!

4

9

5

6