Včera som sa vrátila, po asi dvoch týždňoch, z Nemecka. Cesta sa mi zdala tentokrát skoro nekonečná. Vyčerpaná, ale natešená, že som opäť v Dubnici, som kráčala k sebe domov. Zrazu som si uvedomila ako som spomalila. Nemyslím svoje kroky, spomalilo sa všetko vo mne, vrátane myšlienok. Začala som vnímať iba prítomnú chvíľu. Vône, zvuky môjho mesta, západ slnka a spev vtákov. Nemusím  sa nikde ponáhľať,  všetko, čo je pre môj život dôležité, je sústredené tu, DOMA.

Po mierne poetickom úvode oslavujúcom, ako vždy, domov:),  budem pokračovať v pragmatickom duchu. U maminy doma som našla  zo šesť jabĺk, ktoré nemali ďaleko od toho, skončiť v koši. Otázka, čo dnes napečiem, mala okamžite svoju odpoveď.  Nechcelo sa mi ale moc piplať s cestom, chcela som niečo rýchle a jednoduché, nepresladené a šťavnaté. Taký je príbeh tohto koláča:)

Jablková galettka

Cesto:
  • 200 g hladkej múky
  • 50 g mandľovej múky
  • 1 žĺtok
  • 1 pl rumu
  • štipka soli
  • 150 g masla
  • 1 čl tartového korenia (môže sa vynechať)
  • 100 g marcipánovej masy (najlepšie postrúhanej)
  • 3 pl práškového cukru
Plnka:
  • 6 jabĺk
  • 1 čl škorice
  • 1/2 čl mletých klinčekov
  • 3-4 pl hnedého cukru

Okrem toho ešte trochu strúhanky a kr. cukor.

Najprv si urobíme cesto, všetky suroviny spolu dobre zmiešame. Studené maslo, nakrájané na kocky, pridáme ako posledné. Dobre uhnetieme cesto a necháme hodinu stáť v chladničke.

Na plnku si ošúpeme a nakrájame jablká (aby nezhnedli, pokvapkala som ich citrónovou šťavou), pridáme korenie a cukor. Dobre premiešame a necháme odpočívať.

Po hodine si vytiahneme cesto z chladu a rozvaľkáme ho. Stred cesta, kde mali byť jablká som poprášila trochou strúhanky a postrúhala som naň ešte trochu marcipánu. Naukladala jablká a okraje zvinula. Cesto potrela rozšľahaným vajíčkom s trochou mlieka. A celý koláč posypala dobrou dávkou kr. cukru.

6

Pečieme pri 200ºC, 25-30 min.

Dobrú chuť a pekný zvyšok víkendu!

7

1

8

4

3

5