Pri mojom pravidelnom pozeraní relácií o kulinárskych cestách, som narazila na časť, ktorá bola z New Yorku, Brooklynu. Ihneď som pochopila, že toto je miesto, ktoré raz vo svojom živote musím bezpodmienečne navštíviť. (tviem, dosť klišé fráza:))
V tejto časti hovorili o najlepšej pekárni, ktorá vyrábala židovské koláče. Vyzerali fantasticky, čo vám budem vyprávať a tak som začala googliť. Recept na tieto hammantaschen nie je vôbec zložitý a aj keď názov znie možno trochu ,,exoticky“ všetky suroviny máte doma. Páči sa mi, že si ho môžete dotvoriť podľa seba a zakaždým bude iný, pretože cesto skoro tartové (miesto masla sa používa olivový olej) môžete plniť tým, čo máte radi. Ja som zvolila mrkvovú marmeládu (recept nájdete tu) alebo domáci broskyňový džem (recept tu)
Hammantaschen
- 2 vajíčka
- 120g trstinového cukru
- 20g ryžového sirupu
- 90 ml olivového oleja
- 1 pl sušenej pomarančovej kôry
- 1čl vanilkového extraktu
- 350g hladkej múky
- 1 čl prášku do pečiva
- 1/4 čl soli
- 3 pl vody
- 1 pl cointreau
Zo surovín vypracujeme cesto a necháme pol hodinku odpočívať v chlade. Na pomúčenej doske rozvaľkáme na cca. 3-5 mm hrúbku. Pomocou pohára alebo vykrajovátka ( nie klasické okrúhle, ale o niečo väčšie) vykrajujeme kruhy. Do stredu dáme náplň a prehneme jednu časť potom prehneme pravú a ľavú stranu, aby nám vznikli trojuholníky.
Pečieme pri 180°C, ca.15-20 min.