Keď som sa nedávno pozerala, aké recepty mám na stránke, zistila som, že prevažujú tarty. Zbožňujem ich, či už ich jesť alebo pripravovať…Sú to také krásne malé potešenia, ktoré sa hodia vlastne vždy, lebo každý deň môže byť malou oslavou. Rada žijem v tejto hedonistickej predstave, že spokojnosť je priamo úmerná tomu, koľko dobrôt máte doma v špajzke.

Milujem ovocie a mám v obľube aj kyslejšie príchute ( to je potom zdravšie mlsanie, no nie? 🙂 Tento tart je dokonalý, je plný chuti, ľahký a svieži. Cesto je také sušienkoidné, krehké a chrumkavé, je to dokonalá súhra chutí…

_-9 kopie

Tartové cesto:
  • 95 g masla
  • 3 pl vody alebo  Limoncella
  • 1 pl kr. cukru
  • štipka soli
  • 1/2 kávovej lyžičky citrónovej kôry (aj sušenej)
  • 155 g múky (popr. trochu viac, uvidíte podľa konzistencie cesta)
Citrónový krém:
  • 125 ml citrónovej šťavy + kôra
  • 60 g kr. cukru
  • 2-3 pl. medu
  • 85 g masla
  • 2 celé vajíčka + 2 žĺtka
Množstvo je na jeden klasický tart alebo na 6 mini tartov.

Najprv si urobíme krém, všetky suroviny okrem masla dáme do hrnca a zahrievame za stáleho miešania. Keď sa cukor rozpustí, pridáme maslo nakrájané na kocky a miešame, kým nezačne krém meniť konzistenciu na pudingoidnú. Zoberieme zo sporáka a prepasírujeme, aby bol bez nežiadúcich príčastí. Povrch krému zakryjeme fóliou alebo papierom na pečenie, aby sa nevytvorila koža.

Na cesto si trochu zahrejeme maslo, iba aby bolo tekuté a zmiešame so všetkými ostatnými surovinami. Ak sa vám bude zdať veľmi maslové, pridajte trochu múky. Naplníme do tartových foriem a dno poprepichujeme vidličkou. Cesto predpečieme pri 200°C,  15 min. Potom naplníme citrónovým krémom a následne pečieme pri 180ºC  ešte 7-10 min, aby krém nezostával pri dotyku na prste.

_-7 kopie

_-10 kopie

_-3 kopie