Niekedy, keď mám dlhú chvíľu v práci a je kľud, tak brázdim po internete vo svete koláčov a čítam recepty. Najviac ma zaujímajú tradičné chute rôznych európskych krajín a ešte radšej, keď sa jedná o nejaký starý recept. To je prípad dnešného, povedzme, čajovo- perníkového pečiva, zvaného Nonettky (orig. Nonettes de Dijon). Pochádzajú z Francúzska, z oblasti Burgundy a už v čase stredoveku piekli mníšky.

Čo ma už na prvý pohľad uchvátilo, bola ich textúra, vyzerajú tak mäkko a lahodne (a nie je to zdanie iba na fotkách) a spojenie dvoch výrazných chutí medu a pomaranča. Tak som prelustrovala pár receptov a vybrala si jeden, ktorý sa mi najviac pozdával. Opäť je to jedno z pečív, ktoré si môžete prispôsobiť vaším chutiam, miesto pomaranča použiť napr. citrón alebo marhuľovú marmeládu, zázvor či kardamón. Ja som chcela vyskúšať ale základnú verziu, aby som zistila jeho chuť, jediná zmena oproti originálu bola, že miesto bieleho cukru som použila cukor Panela. Na stránke mikori.sk sa dá zohnať množstvo zaujímavých cukrov, o ktorých som ani nemala potuchy, že vôbec existujú:) Rada používam nové ingrediencie a pri pečení automaticky nahrádzam biely cukor hnedým. Po Panele som siahla preto, lebo má mierne medovú chuť a do koláča, kde med tvorí hlavnú súčasť sa skvele hodí.

Bez zbytočných rečí, tu je recept na tieto pokladíky…

Nonnettky

Dávka je približne na 8-9 kusov

  • 100 ml vody
  • 100 g medu
  • 50 g cukru Panela ( mikori.sk)
  • 30 g masla
  • 140 g hl. múky
  • 5 g prášku do pečiva
  • kôra z jedného pomaranča
  • pomerančová marmeláda  210 °C, 20 min.

Rúru si predhrejeme na 210 ºC.

Vymastíme a pomúčime formičky, ktoré chceme použiť. Môže to byť aj forma na muffiny. Ja mám také malé brioškové formičky, ktoré normálne dostať v domácich potrebách.

V hrnci si zahrejeme vodu, med, cukor, pomarančovú kôru a maslo, dokým sa všetko nerozpustí a nezačnú sa robiť bublinky, deje sa to pomerne rýchlo, radšej od šporáka neodchádzajte. Preosejeme múku s práškom do pečiva. Odstavíme tekutú zmes, necháme 2-3 min. v kľude a potom do nej nasypeme sypké ingrediencie. Kypriaci prášok začne hneď reagovať a zmes naberie na objeme.

Formičky naplníme zmesou do 1/4, pridáme lyžičku pomarančového džemu (alebo aj viac podľa chuti a veľkosti formičky)  a opäť naplníme cestom, najviac do 3/4 formičky.

Pečieme 20 min.

3

4

5

6

1