Sestra je veľkým fanúšikom sladkého a zároveň hlavným ochutnávačom všetkého čo kedy napečiem. Čo iné som teda mohla urobiť na jej narodeniny, ako niečo hriešne:) Keďže už dlhšiu dobu som nepiekla cupcakes, výber bol jasný. Už bolo len treba vybrať chuť. Klasický vanilkový základ s kúskami čokolády, v ktorom je navyše plnka z Dulce de leche a frosting ( krém, keby bolo potrebné vysvetlenie) z mascarpone a banánového pyré. Čo dodať, skvelé prekvapenie….
Prípravy mi zabrali niekoľko dní:), ale nie preto, že by recept bol namáhavý, skôr som si chcela naplno užiť každý jeden moment:) Príprava Dulce de leche jeden deň, na druhý deň sa piekol základ, ktorý sa plnil a na tretí sa celý cupcake dával dohromady. Postup samozrejme nie je predpísaný, dosť pochybujem, že by sa našlo viacej šialencov, ktorí pečú tri dni:)
Dulce de leche
- 1 l plnotučného mlieka
- 1 1/2 šálky kr. cukru
- 1/4 čl sódy bikarbóny
Všetky suroviny spolu zmiešame vo väčšom hrnci ( aj keď sa jedná iba o liter mlieka, je lepšie zvoliť väčší hrniec preto, lebo po nejakom čase zahrievania, začne naberať na objeme) a varíme. Mne to trvalo ca. hodinu. Mlieko prechádza rôznymi fázami, až nakoniec dospeje do stavu mierneho nahnednutia a zhustne, je na vás, akú hustotu zvolíte.
Banoffee
recept je od Peggy Porschen
- 225 g mäkkého masla
- 225 g pr. cukru
- 1 pl vanilkového extraktu
- 4 vajíčka (veľkosť M)
- štipka soli
- 225 g polohrubej múky
- 8 g prášku do pečiva
- 75 g čokolády (nakrájanej na drobné kúsky)
- Dulce de leche
Maslo, cukor, soľ a vanilku vyšľaháme. V inej miske rozklepneme vajíčka (izbovej teploty) a trochu ich vidličkou rozšľaháme. Pomaly ich pridávame k maslovej zmesi. Ak máme všetko spojené, pridáme preosiatu múku a prášok do pečiva, naposledy dávame čokoládu, ktorú už len zľahka zapracujeme. Košíčky plníme do 3/4 cestom. Pečieme pri 175°, 15-20 min.
Do vychladnutého základu vyhĺbime lyžičkou otvory, ktoré plníme Dulce de leche.
Banánový frosting
- 250 g zmäknutého masla
- 2 menšie banány (prepasírované cez sitko)
- práškový cukor
- 250 g mascarpone
Všetky suroviny spolu zmiešame. Množstvo cukru je na vás.