Priateľ mojej sestry oslavoval narodeniny. Ona ako správna ,,žienka domáca“ mu chcela urobiť radosť niečím sladkým. Asi máme v rodine to, že nepoznáme mieru. Jej plánované prípravy sa blížili k stavu tri dni a dve noci vypekania, a tak ma poprosila, či by som tiež niečo pre neho neurobila…Mne viac nebolo treba hovoriť a začala som spriadať plány. Gaštanové pyré som mala v mrazničke. Ešte nikdy som s ním nerobila a vlastne som niečo také ani neochutnala… Och moja neznalosť…Doplnila som k tomu hodiaci sa sponge a cupcake bol na svete! Teda, ešte len v mojej hlave, ale už na prvé počutie to vyzerá sľubne:).

gaštanové 2

Ingrediencie
Čokoládovo-rumový sponge ( na 11 cupcakes)
  • 75 g čokolády
  • 2 vajíčka
  • 55 g práškového cukru
  • 10 g maizeny
  • 75 g masla
  • balíček vanilkového cukru
  • štipka soli
  • 30 g kr. cukru
  • 4 pol. lyžice rumu
  • 60 g lieskových orieškov posekaných nadrobno
  • 45 g špaldovej múky
  • 1/2 lyž. sódy bikarbóny

gaštanové 1

Rúru si predhrejeme na 180ºC.

Oddelíme si bielka od žĺtok. Bielka spolu s práškovým cukrom a maizenou vymiešame do tuha. Vymiešame maslo spolu s vanilkovým cukrom, soľou a kr. cukrom do peny. Potom za stáleho miešania po jednom pridávame žĺtka. Všetko spolu dobre vymiešame. Čokoládu necháme rozpustiť. Múku, lieskové oriešky pridáme z vaječnej zmesi, premiešame a postupne pridávame rum a čokoládu. Sódu bikarbónu ručne vmiešame a následne zľahka aj bielka. Pečieme cca 25 min.

Gaštanový mousse
  • 750 g gaštanového pyré
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • rum
  • vanilkový extrakt
  • 7 plátkov želatíny

Gaštanové pyré si dochutíme podľa seba, (niektoré sa dajú kúpiť už dochutené) vymiešame, pridáme rum a postupne pridávame do vyšľahanej smotany. Medzi tým si položíme do studenej vody plátky želatíny a necháme pár minúť odstáť. Vyžmýkame vodu a v malom hrnci necháme rozpustiť. Pozor, nie variť! Všľaháme do gaštanovej zmesi.

g7

g12

g10

g9

g6

g11

g5