Muffin, to je jedna skvelá vec! Príprava nie je zložitá, pečenie netrvá dlho a nie sú náročné ani na suroviny. Jedna vec je však pri nich veľmi dôležitá a to kvalita cesta. Mnohokrát sa mi stalo, že muffin bol príliš suchý, chuťovo nie veľmi vydarený…Trochu som na ne preto zanevrela:) až pokým som neobjavila tento recept. Lesné ovocie dodáva príjemnú kyslosť a kardamon v posýpke trochu nečakanej, osviežujúcej chute. Toto korenie je celkom výrazné, takže treba dávať pozor, koľko použijete. Sú to síce malé semienka, ale majú grády:). Posýpka na muffinoch nie je úplne bežná, ale myslím si, že ich spestruje a dotvára chuť. Vrelo odporúčam!

Nasledujúci deň po upečení chutia ešte lepšie, skladovala som ich v rúre. S každým dňom naberajú na vlhkosti a vydržia dva tri dni ( ak sa teda toľko u vás ohrejú), dlhšie by som ich nedržala. Skvele sa hodia k raňajkám a ku káve….

Raňajkové muffiny s lesným ovocím a kardamonom

Táto dávka je na cca. 20 muffinov

Ingrediencie:

  • 360 g polohrubej múky
  • 370 g kr. cukru
  • štipka soli
  • 2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 375 ml cmaru
  • 1 vajíčko
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu
  • 70 g roztopeného masla
  • 250 g mixu lesného ovocia ( ja som mala teraz len mrazený)
  • Posýpka: studené maslo, cukor, múka, rozdrvený kardamon

Postup:

Najprv si zmiešame sypké suroviny: múku, cukor, soľ a sódu bikarbónu. V druhej miske si rozmiešame cmar s vajíčkom a vanilkovým extraktom, pridáme rozpustené maslo a spojíme so sypkou zmesou. Nakoniec zľahka primiešame ovocie. Naplníme do foriem a navrch pridáme posýpku.

Pečieme pri 170°C, 20-25 min.

1

4

3

6

5