Je už 20 december…zdá sa mi to iba ako včera, čo sme zdobili spolu so sestrou stromček…Čas tak nezadržateľne beží,akoby som sa len zhlboka nadýchla a už prešlo pár mesiacov. Za ten čas sa stalo toľko vecí, podstatných aj tých banálnych. Koľkokrát sa schuti zasmejeme? Koľkokrát sa rozčúlime, poplačeme si od dojatia? Koľkokrát ďakujeme za to, aký život máme? Nepočítala som to.
Za to dni, ktoré som trávila doma áno. Čas s blízkymi, ktorého nebolo akosi nikdy dosť. Čím som staršia, tým si viac uvedomujem, že nie je pre mňa podstatné položiť svoj život za budovanie kariéry, dovoliť si luxus v šatníku alebo drahé dovolenky. Viete čo? Stačí mi posadiť sa s mojou rodinou večer k telke, naliať si vajčák :)a jednoducho byť doma. To najdôležitejšie, je predsa tak blízko…
Vianoce sú nostalgickým časom, popretkávaným práve týmto rodinným duchom. Lebo každý z nás má svoje rodinné tradície. Jednou z nich je napríklad aj pečenie.
Viete ako som v niektorom staršom príspevku rozprávala o tom, že by sa mali skúšať nové veci, aby sme si rozšírili obzory? Tak dnes to úplne znegujem.:) Snáď od polky novembra sledujem na FB krásne fotky, lahodne nastylované od rôznych kuchárov či blogerov na tie najlepšie cukrovinky. Krása hovorím si, (lebo sa väčšinou pozerám na fotky ako také) no na druhej strane, doteraz som nenapiekla nič z toho, čo som videla. Dôvod? Na Vianoce chcem to, na čo som zvyknutá. Chcem to, čo moja babka od nepamäti piekla. Najprv sama, potom s mojou maminou a neskôr so mnou. A viem, že tak to budem robiť po zbytok života aj ja. Nechcem zmeny, nechcem trendy, chcem prepašovať kúsok detstva do súčasnosti a snáď,ho neskôr odovzdať ďalej. Chcem chute ktoré poznám už 29 rokov a ktoré, akoby nanovo objavujem každý rok. Vybrala som svoje dve naj- linecké (ktoré sú najlepšie na svete:))a orechové rožteky
PS:Inak všimli ste si, že zemiakový šalát chudí inak na Štedrý deň ako akýkoľvek iný deň? Čaro Vianoc…
Linecké najlepšie na svete
- 750 g hladkej múky
- 250 g práškového cukru
- 500 g masla
- 3 žltky
- citrónová kôra
- 4 lyžice mlieka
- špetka prášku do pečiva
Pečieme pri 200 °C, 7-8min. Zlepujeme jedine a výhradne džemom z červených ríbezlí…
Orechová plnka do rohlíčkov
- 250 ml mlieka
- 250 g rozomletých orechov
- 180 g kr. cukru
- 160 g piškótových omrviniek
- škorica
Do teplého mlieka pridáme ostatné suroviny a všetko dobre zamiešame. Plnkou plníme lístkové cesto (trojuholníčky) a vytvarujeme rohlíčky. Potrieme vajíčkom. Pečieme pri 200 °C do zlata.
Želám vám všetkým krásne a pokojné sviatky v kruhu svojej rodiny…