Jablkové koláče sa dajú robiť na tisíc spôsobov a človek ich bude stále milovať. Obzvlášť, ak nemám zrovna čas, čo sa deje posledného štvrťroka:), vyhľadávam recepty, ktoré sú úplne nekomplikované, ktoré nezašpinia priveľa náčinia a sú rýchle. Toto je v podstate recept na základné cesto, ktoré len trochu obmieňam korením, alebo múkou, či druhom sladidla a pridám k tomu ovocie. Žiadna veda, žiadna mozgová explózia, za to chuť…:) mňamka

Jablkovo-škoricový expresný koláč

  • 2 vajcia
  • 100g trstinového cukru
  • 100g rozpusteného masla
  • 120g špaldovej múky
  • 100g mandlovej múky
  • 125 ml mlieka
  • štipka soli
  • 1,5 čl škorice
  • 1 kypriaci prášok
  • 3 menšie jablká
  • vanilkový extrakt

Na cesto si vymiešame do peny 2 vajíčka so 100 g trstinového cukru, pridáme maslo, vanilkový extrakt a 125 ml mlieka. V druhej miske si zmiešame sypké suroviny: špaldovú a mandľovú múku, škoricu,  prášok do pečiva a štipku soli. Potom obe zmesi spojíme.

Nezľaknite sa, že by bolo málo cesta, je to akurát  Tortovú formu si vymažeme maslom, vysypeme múkou a nalejeme cesto. Jablká ošúpeme, rozpolíme, zbavíme stredu a vypuklú časť na narežeme (ale neprerežeme). Naukladáme na cesto a trochu pritlačíme
Pečieme pri 180ºC, približne 30-40 min.

Tip: povrch koláča môžeme potrieť teplým marhuľovým džemom.

Dobrú chuť:)

stiahnuť pdf