Pozerám, že je to už nejaký ten čas, čo som hodina niečo nové na svoju stránku. Tí z vás, ktorí ma sledujú aj na Instagrame vedia, že som za ten čas nezaháľala. Väčšinu času mi zabrala práca na magazíne Brezza, kde sme sa spolu s ďalšími blogermi snažili vytvoriť niečo trvalé a hodnotné. Či sa nám to teda podarilo, musíte ohodnotiť vy sami.
Počas práce na magazíne ma tak spontánne napadlo, že by som mohla urobiť hrozienkový tart podľa amišského receptu, ktorý som mala vyhliadnutý už dávnejšie. Tento koláč je skutočne iba pre tých, ktorí ich majú radi aj vo veľkých dávkach, lebo plnka je nimi úplne prepchatá a v podstate nie je tvorená ničím iným. Tento koláč ma celkom prekvapil a nadchol. Chuťovo je výborný a nie je v žiadnej časti zložitý. Pôvodný recept som trošička pozmenila, ako obvykle zmenšila dávku cukru a pridala nejaké to korenie. A ako to pri tartoch býva, sú tvrdšie a chrumkavé v deň, kedy sa upečú a do nasledujúceho dňa príjemne zmäknú. Verím, že tento koláč si nájde svojich priaznivcov a budem rada, keď sa podelíte o dojmy z neho.
Hrozienkový tart
Náplň:
- 430g hrozienok (z tohto množstva som použila 200g hrozienok máčaných v rume)
- 500ml vody
- 200g hnedého cukru
- 3 pl škrobu
- 1 čl škorice
- štipka soli
- 1/2 čl korenia na tart (opt.)
- 1 pl jablčného octu
- 3 pl masla
Tartové cesto:
- 280 gr múky
- 65 g práškového cukru
- 1čl prášku do pečiva
- štipka soli
- 2 vajíčka
- 115 gr maslo
- 1 čl citrónovej kôry ( aj sušenej)
Najprv si zo všetkých surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme min. 30 min odležať v chladničke.
Medzitým si urobíme náplň. Hrozienka spolu so 450 ml vody dáme variť. Cukor, kukuričný škrob, soľ, korenie zmiešame spolu s 50 ml vody a pridáme k hrozienkovej zmesi. Počkáme kým sa začne variť a potom pridáme jablčný ocot a maslo. Keď sa maslo roztopí, odstavíme, necháme trochu vychladnúť .
Cesto si vyvaľkáme a vložíme do tartovej formy, naplníme hrozienkovovu masou a prikryjeme zostávajúcou vrstvou cesta.
Pečieme pri 180 ºC, 20-30 min.
Dobrú chuť!