Keď som bola naposledy doma, sestra mala malý kompulzívno-pečiaci záchvat. A tak sme ležali štyri dni v koláčoch. Hoci sme od sladkého už asi závislé, predsa len mám určitú hranicu:). Keď som sa vrátila naspäť do Nemecka, rozmýšľala som, čo napiecť, aby som sa zbavila tejto presladenosti :):):). Klin sa predsa klinom vybíja. Na stránke môjho obľúbenca Davida Lebovitza som našla tento jednoduchý recept, plný jabĺk a podľa Francúzov. Pri tejto kombinácií musí byť chuťová explózia zaručená. A vskutku! Tento jablčník je šťavnatý, nie moc sladký a vysoko návykový! Až na jeden kúsok, som ho zjedla celý sama! Samozrejme nie v jeden deň – takýto level som ešte nedosiahla, ale obžerstvo neutajované. A čo je horšie, za pár dní som mala na neho opäť chuť!

IMG_3337

Pôvodný recept som trošku upravila, napr. namiesto obyčajného cukru som dala hnedý (moja verzia fitness), samozrejme predpísaného množstva jabĺk a rumu som sa nedržala, tento koláč zvládne aj viac plnky a kalíšok rumu naviac jej vôbec neuškodí. Navrch som ho nepoliala cukrovou polevou ako sa  pôvodne písalo, ale nechala som ho nahý. Chcela som mať jednoducho len sýtu jablkovú chuť nerušenú nadmernou dávkou sladkého.

1
 (KL- kávová lyžička)

Plnka: Jablká ošúpeme, nakrájame na kocky. Vo väčšom hrnci necháme rozpustiť maslo a pridáme všetky ingrediencie okrem rumu. Necháme dusiť kým nie sú jablká mäkké. Ešte chvíľu povaríme bez prikrývky, aby sa časť vody odparila. Zostatkovú šťavu som z masy precedila. (Aby nevyšla na zmar, urobila som z nej omáčku, chvíľu povarila a pridala škrob rozpustený v troche vody). K jablkám  pridáme rum (v pôvodnej verzii je jedna polievková lyžica, ale to sa mi zdá príliš málo:) ). Necháme vychladnúť.

Cesto: Zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva a štipku soli. Maslo si nakrájame na malé kocky a postupne pridávame do múčnej zmesi, potom pridáme vajíčka a formujeme cesto.

Vyvaľkáme na pomúčenej doske. Podľa tortovej formy si vykrojíme vršok, zbytok cesta rozvaľkáme, aby sa lepšie vkladal do namastenej formy. Ja som v tomto ešte dosť nešikovná, takže nakoniec som ho aj tak ,,ucapkávala“ vo forme, ako to robím pri tartoch. Naplníme ho jablčnou zmesou a navrch zakryjeme cestom, poprepichujeme, aby pri pečení vrch nepopraskal a boky spojíme, aby sa neotvárali.

IMG_3356

IMG_3365

Pečieme pri 180°C, na najspodnejšiej mriežke 35-40 min. Necháme vychladnúť a…

IMG_3388

IMG_3572

IMG_3410

IMG_3434

IMG_3540

IMG_3541

IMG_3589