Pri pečení týchto muffinov som zistila o sebe jednu podstatnú vec. Som nedočkavá, vôbec nie som taká trpezlivá, ako som si to doteraz o sebe myslela. Poznáte to… máte nejakú predstavu v hlave a chcete, aby dopadla presne tak, ako to plánujete. Ak sa to nepodarí, nastáva sklamanie. častokrát to prežívam vo svojom koláčovom svete – chcem upiecť niečo perfektné, vizuálne lákavé a chuťovo explozívne. No, mnohokrát to zostane iba pri tom chcení :). Ale viete čo? Nie nadarmo sa hovorí, že cvik robí majstra. Netreba sa vzdávať pri prvom neúspechu, treba to skúšať ďalej. To bol prípad aj tohto receptu. Pôvodnú verziu od Lindy Lomelino som upiekla pred rokom. Boli ok, ale… Dnes som urobila druhý pokus, s menšími obmenami a čuduj sa svete, tieto muffiny sú skvelo-lahodné! Takže mám nádej, že tie desiatky koláčov, čo sa mi kedy nevydarili, môžu jedného dňa ešte visieť na blogu :).
Bez ďalších sebareflexných rečí (o ktoré vás ale nepripravím v budúcich postoch:) ) sa vrhnem na recept. Je jednoduchý, nenáročný na suroviny a čas. U nás zostali na tanieri posledné 4 kusy :).
Čučoriedkovo – škoricové muffiny
(dávka na cca 15 muffinov)
Cesto:
- 100 g rozpusteného masla
- 100 ml jogurtu
- šťava z 1/2 citróna
- 2 vajíčka
- 135 g kr. cukru
- 180 g múky
- 2 lyžičky prášku do pečenia
- štipka soli
- ovocie podľa chuti (ja som použila čučoriedky, ktoré som trochu pokvapkala citrónovou šťavou)
Posýpka:
- 2 lyžice múky
- 2 lyžice kr. cukru
- škorica podľa chuti
- štipka soli
- 25 g studeného masla
Rozpustené maslo zmiešame s jogurtom a citrónovou šťavou. Vajíčka s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme maslový mix. Zmiešame múku so soľou a práškom do pečiva. Zapracujeme do maslovo-vajíčkového mixu. Pripravíme si formu na cupcakes, plníme košíčky do 3/4, navrch pridáme čučoriedky a posýpku ( všetky ingrediencie zmiešame, aby vznikla drobenka, maslo musí byť dobre vychladené, nech z toho nie je krém:) ).
Pečieme pri 200°C, 15-20 min.