Keď som bola pred nejakým časom u kamarátky ,,dole“ v Taliansku, až v samotnom opätku čižmy:) provincií zvanej Lecce, uchvátila ma okrem typickem talianskej nátury, vášeň pre cukrovinky a sladkosti. Zbožňujem tú ich rozmanitosť, jednoduchosť, pompéznosť chutí a také,to ich životné nastavenie, kde sa vždy nájde čas, hoc aj na malú kávu, a nejakú tú sladkosť. Našla som si svoj kraj:)
A práve z tohto kraja pochádza recept na tieto pokladíky. História siaha až do roku 1745, kedy Andrea Ascalone, šéf v meste Galatine vytvoril malý koláč z ingrediencií, ktoré zostali ako zbytky po koláčoch. Názov pasticciotto, ktorý pochádza od samotného Ascaloneho, vychádza z pojmu pasticcio, čo v preklade znamená neporiadok.
No, musím iba vzdať hold tomuto majstrovi a poviem vám, že u nás sa malé pasticciotti zjedli v priebehu jedného dňa:)
Cesto, po tal. pasta frolla:
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla
- 125 g práškového cukru
- 1 vajíčko
- 1 čl prášku do pečiva
- kôra z citróna, popr. 1 čl sušenej kôry
- 2 pl limoncella ( ak ho nemáte, nevadí)
Plnka :
- 1/2 l mlieka
- 3 žĺtka
- 87 g hladkej múky
- 160 g cukru
- limoncello ( podľa chuti)
- vanilkový extrakt
Vypracujeme si cesto, spojením všetkých surovín a necháme ho min. 30 min v chladničke odpočívať. Môžete si ho urobiť aj deň vopred, čo je ešte lepšie.
Žĺtka zmiešame s cukrom, dokým nezmenia farbu na jemne žltú. Mlieko trochu zahrejeme (pozor nesmie sa variť!) a pridáme do k žĺtkam, do zmesi preosejeme múku. dobre premiešame a prelejeme naspäť do hrnca. Pridáme vanilkový extrakt a limoncello ( ja som dala aj 3-4 lyžice), varíme na nízkom plameni za stáleho miešania, kým krém nezhustne. Následne ho necháme vychladnúť. Aby a nevytvorila kožka, zakryjeme povrch pudingu fóliou alebo papierom na pečenie.
Cestom naplníme malé tartové formy ( približne 7-8 formičiek), naplníme krémom ( nešetríme ním) a zakryjeme opäť vrstvou cesta. Puding v priebehu pečenia naberie na objeme, ale po vytiahnutí z trúby, splaskne. Ak sa vršky poškodia, nevadí, bude to mať taký rustikálny šmrnc 🙂
Pečieme pri 200ºC, 15-20 min.