Keď ma oslovili z časopisu Dobré jedlo, či by som pre nich neurobila sladkú výzvu, veľmi som sa tomu potešila. až do chvíle, než som si uvedomila, že ja mám s tortami veľmi malú skúsenosť a vyhýbam sa ich pečeniu, ako sa len dá:) Kameňom úrazu je pre mňa zdobenie. Nuž ale, čo by to bol za život, keby sme si nestanovili nejaké osobné výzvy. Tak som sa pustila do pečenia a skúšania. A výsledkom je táto kráska, ktorá skutočne nie je ťažká na prípravu a chuťovo výborná, musím neskromne uznať:) A to samotné zdobenie, pri neistých rukách som nejako zvládla, čerstvé ovocie je vždy dobrá voľba.
Ak budete teda hľadať nejaký recept na tieto upršané májové dni, môžete siahnuť o tomto a budem rada, ak mi dáte vedieť, ako vám torta chutila:)
Torta s bielou čokoládou a lesným ovocím
Korpus o priemere 18cm :
- 130g zmäknutého masla
- 100g bielej čokolády
- 130g kr. cukru
- 2 vajíčka
- štipka soli
- 1 čl vanilkového extraktu
- 1/3 čl kardamonových semienok
- 170g hladkej tortovej múky
- ½ čl prášku do pečiva
- ½ čl sódy bikarbóny
Bielu čokoládu dáme do mixéra spolu s polovičným možstvom cuku a s 2 pl teplej vody mixujeme. Postupne pridáme vajíčka a zvyšok cukru, premixujeme. Nakoniec pridáme zmäknuté maslo, vanilkový extrakt a opäť premixujeme.
Medzitým si zmiešame v inej miske preosiatu múku, soľ, prášok do pečiva, sódu bukarbónu a dobre rozdrvené semienka kardamónu. Do tejto sypkej masy zľahka ale dôkladne primiešame zmes z bielej čokolády. Výsledná zmes je hustejšia a lepivá.
Dáme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie, cesto sa snažíme zarovnať do roviny. Pečieme pri 180°C, ca 40-45min.
Na tortu použijeme dva korpusy.
Rýchly džem z lesného ovocia:
- 500g lesného ovocia (aj mrazeného)
- šťava z ½ citróna
- 4 pl medu
- ½ čl mletého kardamónu, 6 rozdrvených klinčekov
- 2 čl arrowroot prášku ( alebo kukuričného škrobu)
Lesné ovocie zahrievame spolu s citrónovou šťavou, medom a korením. Medzi tým si v pohári zmiešame arrowroot prášok s trochou vody. Keď lesné ovocie začne bublať, pridáme arrowroot prášok a dobre premiešame, aby sa nevytvorili hrudky. Keď zmes zhustne, odstavíme.
Z oboch korpusov odrežeme vrch, aby sa zarovnali a rozrežeme na polovicu. Naplníme džemom.
Vrch a boky torty potrieme vrstvou krému.