Ak máte radi jednoduché koláče a trochu neobvyklé spojenia, ste pri tomto recepte správne:) Ingredienciou, ktorá mu dodáva šmrnc a za mňa úplnú lahodnosť je použitie marcipánu do cesta. Ak ho zrovna doma nemáte, koláč bude fungovať tiež, skúste ho napríklad natrieť obľúbeným džemom a poliať čokoládou. Želám vám dobrú chuť!
Šťavnatý kakaový koláč s marcipánom
- 2 vajíčka
- 100g trstinového cukru
- 100g hladkej špaldovej múky
- 120g mandľovej múky
- štipka soli
- 2 čl prášku do pečiva
- 1 pl kakaa
- 70 ml masla
- 2 menšie jablká
- 1 čl mletej škorice
- 1 čl perníkového korenia
- hrozienka, hrsť nasekaných pekanových orechov
- 1/2 balenia marcipánu
- poleva Duo kakao-škorica Dr. Oetker
- na dozdobenie drvené kakaové bôby
Vajíčka si vymiešame do peny s cukrom. Jablká ošúpeme a nastrúhame. Maslo zahrieva až do zhnednutia (pozor na prepálenie), takto bude mať jemnú orieškovú chuť. V druhej miske si preosejeme múku, pridáme mandľovú múku, štipku soli, prášok do pečiva, kakao, mletú škoricu a perníkové korenie.
Do vajíčkovej peny pri pomalých otáčkach zamiešame jablká a na striedačku pridávame múku a roztopené maslo. Nakoniec ručne vmiešame hrozienka podľa chuti, hrsť nasekaných pekanových orechov a kúsky marcipánu.
Cesto vylejeme na plech (ja som použil 20x20cm, ale môžete aj krúhlu formu) vystlaný papierom na pečenie, pouhládzame a pečieme pri 180st Celzia, ca 35-40 minút.
Koláč necháme vychladnúť a potrieme čokoládovou polevou a posypeme drvenými kakaovými bôbami.
Dobrú chuť:)