Keď vytváram nový post na blog, od samotnej prípravy až po uverejnenie, vstupujú do procesu premenné, ktoré nie sú na prvý pohľad uvedomované. Popri vybratiu receptu, zaobstaraniu surovín, pečeniu, foteniu a úpravy fotiek, vstupuje do tohto procesu všednosť dňa,  rôzne pocity, situácie a myšlienky, ktoré ma sprevádzajú a ktoré spoluvytvárajú atmosféru nového príbehu. Je to ako taká mozaika, kde samostatné časti začínajú dávať zmysel až keď sa spoja v celok.

To, čo sprevádzalo moje posledné dni, je uvedomenie si toho, čo je neustále prítomné v našich životoch a o čom som, ja osobne, premýšľala doteraz len veľmi okrajovo. Očakávania. Slovo, ktoré primárne nevzbudzuje nejaké negatívne pocity alebo myšlienky. Sú v každom z nás. Vytvárame si očakávania o tom, ako efektívni musíme byť v práci,  ako rozumne vyriešiť problém, očakávame, že za svoje úsilie a snahu budeme dostatočne odmenení, vkladáme prílišné očakávania do druhých ľudí, očakávame, že život je spravodlivý, že zmeníme veci, ktoré zmeniť nedokážeme. A takto by som mohla pokračovať ešte veľmi dlho. No sama seba sa pýtam, čo nám to prinesie?

V posledných dňoch som si začala uvedomovať, ako negatívne tieto subjektívno iracionálne predstavy  na mňa pôsobia. Vo svojej hlave plnej bujnej fantázie si vytváram obrazy o niečom, čo by malo nejako byť a keď realita nezodpovedá týmto očakávaniam, strácam kontrolu nad svojim zdravým úsudkom. Premôžu ma emócie, a tie vedia byť o to vyhrotenejšie, lebo do nich vstupuje (ako mi bolo povedané) taliansky temperament.

Nedávam si novoročné predsavzatia. No je tu jedna vec, o ktorú  sa, síce chaoticky, ale predsa len snažím. A tou je sebarozvoj. (Je to totálne klišé slovo, viem, nenapadá ma však exaktnejší výraz). Ukrýva v sebe bezhraničnú variabilitu významov a chápaní. A ja si tento svoj okruh neustále rozširujem. Význam, o ktorý by som ho chcela dnes doplniť, je schopnosť povzniesť sa nad svoje bežné chápanie udalostí a pristupovať k nim viac otvorene. Vedieť si aspoň na chvíľu vyprázdniť hlavu a prijať to, čo mi život ponúka a vidieť to, čo bežne prehliadam.  Ako to už v živote býva, je to séria vzletov a pádov. Teória je ľahká. Ale viete čo? Už aj samotné pomenovanie a upratanie si myšlienok je krokom vpred.

Urobiť tento koláč, bolo spontánne rozhodnutie, bez jasných predstáv o tom, čo a ako ďalej. Jednoducho som nechala plynúť sled krokov a výsledok ma úplne dostal. Jednak tým, že všetko vyšlo hneď na prvýkrát a potom tým, ako chutil! Kysnuté ľahké nadýchané cesto a chuťovo vyvážená sladko korenistá náplň, ktorá utvára jeho chuť. Je to zatiaľ najlepšia raňajková vec, akú som kedy jedla! A podľa spokojne mlaskajúcich tvári mojich blízkych, ktorí niečo ako milosrdnú lož nevedia uhrať, som presvedčená o tom, že bude chutiť aj vám!

Škoricovo-kardamonová harmonika s hnedým maslom
  • 25 g droždia
  • 250 ml mlieka
  • 1/2 čl mletého kardamónu
  • 50 g trstinového cukru
  • 65 g masla
  • 25 g kokosového oleja
  • 1/2 čl soli
  • 360 g hladkej múky
  • 60 g špaldovej hladkej múky
Plnka:
  • 120 g masla
  • škorica poľa chuti
  • 50 g kokosového cukru
  • 40 g trstinového cukru

Zahrejeme si mlieko s kardamónom a zalejeme droždie s cukrom. Necháme na teplom mieste. Do kvásku pridáme múku, soľ a rozpustené maslo s kokosovým olejom. Cesto miesime aspoň 10 min. Ja som používam ručný šľahať s metličkami na cesto.  Na teplom mieste ho necháme kysnúť.

Medzi tým zahrievame maslo, pokým nezmení farbu na slabo hnedú a nezačne voňať po orieškoch. Prelejeme cez sitko a necháme na chladnom mieste, nech trochu stuhne. Potom ho vyšľaháme so škoricou a cukrom ( nie úplne do peny).

Vykysnuté cesto ešte raz premiesime a vyvaľkáme na mierne pomúčenej doske na obdĺžnik. Nožíkom naznačíme vodorovné a zvislé rezy, v závislosti od veľkosti formy, v ktorej budeme harmoniku piecť.  Cesto potrieme maslovou zmesou a narežeme. Formu vystelieme papierom na pečenie a jednotlivé štvorce (alebo obdĺžniky, ako sa vám podarí) ukladáme vedľa seba a mierne ich pritláčame k sebe.

Pečieme pri 180°C do zhnednutia. Pri kysnutých koláčoch dávam do trúby, na dno, pekáč s vodou, kvôli vlhkosti.

Dobrú chuť!