Keď som bola malá, počas leta a na jeseň sme zavárali ovocie a robievali džem. Myslím, že takéto spomienky má mnoho ľudí. Ja sa teraz pýtam, prečo sme od toho upustili? Áno bola to piplačka, zabrala to ohromne veľa času a vtedy mi to neprišlo ako niečo super, lebo som musela pomáhať a práca nemala konca kraja…
Ale pamätám si tie vône…
Rozhodla som sa, prinavrátiť k tejto tradícií, chcem mať špajzu plnú domácich poctivých produktov a byt prevoňaný bublajúcou marmeládou.
Rebarborovo-jahodový džem
Jahody nakrájame na malé kúsky, zmiešame so želírovacím cukrom (3:1) a ibiškovými kvetmi (tie dajú džemu krásnu červenú farbu). Necháme odstáť min. 3 hodiny. Ja som do zmesi nastrúhala ešte 1/2 tonka fazuľky (absolútne som podľahla jej krásnej vôni a jemnej lahodnej chuti, ktorá je zmesou vanilky, višní, klinčeku a iných, ktoré s ťažkosťou definovať). Rebarboru ošúpeme, nakrájame na 1-2 cm hrubé kúsky, zalejeme vriacou vodou a blanšírujeme 2-3 min.
Potom ju zlejeme a spolu so 75 ml vody chvíľu podusíme, pridáme jahody a varíme. Keď zmes dosiahne bod varu, za stáleho miešania necháme vrieť 4-6 min. Ja som skúšala či je džem hotový tak, že som si dala trochu na tanier, nechala vychľadnúť a ak zhustol, odstavila som ho a naplnila do zaváracích pohárov.