O dulovom džeme som snívala už nejakú tú dobu, nie preto, lebo mi chutil (kedže až do tohto roka som absolútne nepoznala jeho chuť), ale preto, že už len samotné pomenovanie tohto ovocia mi príde akési tajomné…:)

Výroba takého dulového džemu nie je vôbec náročná na schopnosti, ale skôr čas, kvôli dlhšiemu vareniu a nutnému pasírovaniu. Avšak výsledok rozhodne stojí za to. Má krásnu  farbu a špecifickú jemnú chuť, ktorú neviem akosi k ničomu prirovnať….

Dulový džem
  • 6 dúl
  • šťavu z dvoch citrónov
  • 250 g cukru
  • 1 ks celej škorice

Dule rozštvrtíme a vykrojíme stred, ktorý je tuhý. Nakrájame na kocky a spolu s 1l vody varíme ca 40-60 min., pokým nezmäknú. Tyčovým mixérom masu rozmixujeme do hladkej hmoty a prepasírujeme (táto časť je pracnejšia a trvá dlhšie, ak máte iba obyčajné sitko, ako ja. No nevzdávajte to). Takéto pyré (nezľaknite sa, je celkom husté) postavíme opäť na šporák, pridáme šťavu z dvoch citrónov a cukor. Zahrievame a neustále miešame, keď začne zmes ešte len pomaly bublať, vhodíme škoricu a necháme ju chvíľu v džeme. Keď zmes prejde varom, vyberieme škoricu, urobíme želírovaciu skúšku a plníme do zaváraninových pohárov.

Džem som najprv ochutnala na maminých palacinkách a je jednoducho božský…