Keď sme boli so sestrou malé, predávali sa v obchode našľahané peny v papierových kelímkoch, volali sa Arabela. Boli tak nadýchané a jemné…Pamätáte sa? Vždy sme ich mali podelené, ja vanilkové, sestra kakaové. Nemusím hovoriť, že išli u nás na dračku:) Čo sa za mladi naučíš…

Obsesia na sladké nám zostala a aj naše delenie chutí.

Brownies pozná každý, ale jedli ste už blondie? Lebo ja veru nie:) Hoci som tento koláč mala neustále vo svojom podvedomí, kde čakal na svoju pravú chvíľu:)

A tá nastala dnes! Pre Blondie je veľmi dôležité, aký cukor zvolíte, lebo ten je práve tou zložkou, ktorá mu dáva výrazný charakter. Ja som na stránke mikori.sk objavila pár skvelých vecí. Jednou z nich je palmový cukor, ktorý má jemne karamelovú chuť s medovými tónmi.

Výhodou tejto hriešnej sladkosti je to, že si ju môžete ľubovoľne kombinovať, je na vás aký cukor zvolíte, či, a aké orechy, sušené ovocie alebo kúsky čokolády.

Moje Blondísky majú hutnú textúru, ale nie sú presladené. Kombinácia vlašských orechov, hrozienok namočených v rume spolu s chuťou cukru, je tak dokonalá, že s každým sústom sa vznášam  do výšin:)   Našla som svoje sladké nebo…

Blondie

  • 165 g masla
  • 1-2 hrste vlašských orechov
  • 225 g hladkej múky
  • 1/2 čl prášku do pečiva
  • 1/2 čl sódy bikarbóny
  • štipku soli
  • 160 g palmového cukru (mikori.sk)
  • 65 g hnedého cukru
  • 2 vajíčka
  • vanilkový extrakt
  • hrozienka namočené v rume (pripravte si ich aspoň deň, dva vopred, aby nasiakli rumovou chuťou, ja používam 80% Stroh rum, kvôli jeho lahodnej chuti a krásnej vôni)

Najprv necháme zhnednúť maslo, zahrievame ho  na miernom plameni, dokým nezmení farbu na zlatohnedú. To, že budú v masle hnedé časti je normálne, stačí maslo iba precediť. Do takto teplého dáme cukor a zamiešame. Počkáme, kým zmes trochu nevychladne. Medzitým si nakrájame orechy na kúsky, veľkosti akú máte radi. Preosejeme si múku s práškom do pečiva a sódou.  Do maslovo-cukrovej zmesi primiešame vajíčka a šľaháme. Postupne pridávame sypké suroviny a nakoniec orechy a hrozienka. Pečieme v štvorcovej forme 21×21 cm, pri 180ºC, 20-30 min.

1

2

4

7

5