V našej rodine som ja a sestra tie, ktoré často vymýšľame niečo nové, čo sa jedla týka. Naša mamina razí názor, že nebude robiť neodskúšané recepty. Lenže recept sa stáva odskúšaným, čím častejšie ho pripravujete… Nechávam ju ale v tej filozofií, zatiaľ čo ja siaham po nových receptoch.  Nebudem sa hrať na profi cukrárku, nie každý pokus sa skončí úspechom, ale ešte som sa nedostala, a dúfam, že ani nedostanem, do stavu, kedy by sa mi nechcelo vytvárať niečo nové.

Tým, že sa snažím pridávať do blogu nový obsah, je len málo receptov, ktoré po úspešnom odpečení, pripravujem aj niekedy nabudúce. No tento banánový koláč, je ale výnimkou a v priebehu posledného mesiaca som ho robila už trikrát! Do istej miery k tomu prispelo aj to, že pravidelne sa u nás nájdu prezreté banány:)

Skúsila som už nejeden recept na banánové chleby, ale ani jeden z nich nebol taký vláčny a dokonale vyvážený.  Na osladenie som použila iba med alebo kombináciu s ďatlovým sirupom. Obsahuje iba kvalitné suroviny a v mojom ponímaní je to úplne zdravý koláč, ktorý sa dá jesť celé dopoludnie:) ďalším plusom je to, že nepotrebujete žiadne prístroje, a príprava zaberie 10 minút. No nevyskúšate ho!? 🙂

Najlepší banánový koláč
  • 3 zrelé banány
  • 50 ml olivového oleja
  • 40 ml kokosového oleja
  • 120 g medu (alebo ďatlového sirupu, popr. ich kombinácia)
  • vanilkový extrakt
  • 2 vajíčka
  • 60 ml mlieka
  • štipka soli
  • 1 čl škorice
  • 130 g hladkej múky
  • 90 g ovsených vločiek
  • 1 prášok do pečiva
  • hrsť opražených kešu orieškov
  • chia semienka
  •  hrsť alebo dve sušených sliviek

Zmiešame vajíčka s medom a vanilkovým extraktom, mliekom, olejmi. V druhej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, škoricu. Kešu oriešky posekáme na drobnejšie, slivky pokrájame. Tie obalíme v múke, aby pri pečení nepadli na dno formy. Zmiešame všetky prísady a nakoniec primiešame ovsené vločky a chia semienka.

Pečieme pri 180°C, ca. 35-40 min.

_-17

_-15

_-27

_-12