Príbeh vytvorenia tohto marhuľového koláča nie je ani trochu poetický. Bolo nedeľné ráno a vedela som, že chcem napiecť niečo ovocné. A kedže som čakala na niekoho, kto sa doosť oneskoroval, vybrala som svoj zápisník na všetko, trochu niečo pretvorila, pozliepala suroviny a na svete bolo dielo, ktoré bolo tak chutné, že som ho skoro celé zjedla len ja!

Najlepšie na tomto koláči je to, že môžete použiť akékoľvek ovocie a pripravíte ho bez toho, aby ste museli vyberať mixér! V recepte som použila prvýkrát tekvicovú múku. Jej chuť je poznať, cesto malo trochu zemitú chuť, ale kontrast s trochu kyslo- sladkými marhuľami, bol skvelý. Samotné cesto je vláčne, nie je vôbec suché, ale odporúčam koláč príliš dlho neskladovať. Predsa len, ovocné dezerty majú svoju životnosť…

Verím, že si koláč nájde priaznivcov a budem rada, za vaše názory, ohlasy, vylepšenia.

Marhuľový koláč s tekvicovou múkou alebo koláč pre (ne)očakávané návštevy
  • 200 g hladkej múky
  • 150 g tekvicovej múky (ak ju nemáte použite hladkú múku)
  • 150 g trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 80 ml olivového oleja
  • 1čl vanilkového extraktu
  • 1 šľahačkovú smotanu (200ml)
  • 1 pl kyslej smotany
  • 1/2 čl drveného kardamónu
  • štipka soli
  • 1 kypriaci prášok
  • 500g marhúľ

Vajcia spolu s trstinovým cukrom trochu prešľaháme metličkou a pridáme tekuté suroviny. V druhej miske zmiešame suché suroviny a následne ich spojíme. Vybranú formu vymastíme a posypeme múkou, vlejeme do nej cesto a navrch naukladáme rozpolené marhule (približne 450-500g) a mierne pritlačíme. Nakoniec koláč posypeme trochou trstinového cukru a pečieme pri 180°C, 35-45min.

Dobrú chuť!