Je to už niečo vyše mesiaca, čo som sa presťahovala späť domov. Po toľkých rokoch prežitých v zahraničí mi príde táto zmena ako krok vpred. Nemusieť nikde cestovať za prácou, opúšťať domov a nevedieť, kedy prídem späť. Tak sa môj život spomalil a užívam si drobné radosti a momenty, ktoré sú pre mnohých možno všedné alebo stereotypné.

Nikdy som napríklad nebola ani na zbere bazy. Pritom bazový sirup zbožňujem. Zmena nastala až tento rok a rozhodne to nebolo naposledy! S čistením bazových kvetov je síce riadna piplačka, ale keď som videla ten veľký pohár naplnenými všetkými tými kvetmi a citrónmi…bolo to nevýslovné potešenie. Keď som nasledujúci deň varila sirup, rozvoniaval mi celý byt. Inak asi som svoj sirup urobila riadne bazový, lebo na približne 140 kvetov mi do nádoby vyšlo len 2,5 l:)  ale to mi vôôôbec nevadí:)

_-6

_

2

Tento recept mám z knihy, ktorá nie je zameraná primárne na pečenie. Je to kniha o vegetariánskych a vegánskych receptoch ( nie som ani jedno z toho, ale akosi prirodzene inklinujem k zeleninovej strave nikdy v živote som nespracovávala surové mäso:) Zrejme som po svojej babke, jednoducho po tom nijako netúžim). Nekupujem si veľa kníh o varení, ale keď som si prezerala túto, nemohla som ju jednoducho pustiť z rúk. Páčili sa mi jednoduché recepty a grafické spracovanie, veď ako inak:) Našla som v nej aj tento recept na koláč s ovsenými vločkami a bazou, ktorý som si trošku upravila. Koláč je jednoduchý, ľahký a so všetkými tými vločkami istotne aj zdravý:) Ak nie ste tí šťastlivci, ktorí majú doma bazový sirup, použite aj javorový. Je to koláč, ktorý si môžete doupraviť podľa svojich chutí a toho, čo zrovna máte v komore:) Už len zapriať dobrú chuť!

_-18

Letný koláč s bazou a ovsenými vločkami

  • 40 g hnedého cukru
  • 3 vajíčka
  • 130 g kešu orieškov ( alebo mandlí)
  • 1 čl sušenej citrónovej kôry
  • 1/2 čl nastrúhanej fazuľky tonka
  • 1 pl vanilkového extraktu
  • bazový sirup (3/4 dl) alebo podľa chuti
  • 210 g ovsených vločiek
Glazúra:
  • 2 balenia ricotty ( popr. mix tvarohu a ricotty)
  • vanilkový extrakt
  • 6 pl javorového cukru (mikori.sk)
  • 3 pl bazového sirupu
  • mix ovocia

Vajíčka si vyšľaháme s cukrom a vanilkovým extraktom do peny. Pridáme bazový sirup a nastrúhame fazuľku tonka. Kešu oriešky nasekáme ( nemusia byť úplne najemno). Do vaječnej zmesi pridáme kešu, citrónovú kôru a ovsené vločky. Všetko dobre premiešame a dáme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Pečieme pri 200°C, 20-30 min.

Na glazúru si zmiešame všetky suroviny. Ak nemáte javorový cukor, môžete použiť aj napr. práškový ( ja som chcela tú porciu zdravia ešte zvýšiť:)

Hotový korpus necháme vychladnúť, natrieme ho krémom a ozdobíme ovocím.

_-14

_-15

_-17

_-8

_-12

_-10

_-4

_-13