Názov Revani je pôvodne odvodené od mena Tureckého spisovateľa 16 storočia. Tento koláč, ktorý je nasiaknutý pomarančovým sirupom je veľmi obľúbený v Grécku, najmä v čase neskorého popoludnia. Má osviežujúcu chuť a skvele sa k nemu hodí obyčajný biely jogurt. Dá sa s ním experimentovať, môžete použiť rôzne korenia alebo iné príchute. Ale rozhodne ho musíte vyskúšať, je to lahôdka!
Krupicovo-pomarančový koláč Revani
- 150 g cukru
- 60 g masla
- 3 vajíčka
- 100 g bieleho nesladeného jogurtu
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- kôra z jedného pomaranča
- 180 g krupice hrubej
Sirup
- 300 g cukru
- šťava z jedného pomaranča
- škorica
Spolu so 600 ml vody varíme približne 15 min.
Cukor s maslom vymiešame do peny. Oddelíme bielka od žĺtok. Bielka pridáme k maslu s cukrom, vymiešame. Postupne primiešavame jogurt, prášok do pečiva, krupicu, kôru z pomaranča a nakoniec po jednom pridáme žĺtka.
Pečieme pri 180°C, 40 min. Ešte na horúci koláč, postupne nalievame sirup, aby sa do dobre vsiakol ( záleží od chuti, nemusíte použiť všetok sirup).
Milá Dottka, ale toto vyzerá fantasticky. Určite to vyskúšam a veľmi sa teším na tú chuť, na kombináciu sviežich pomarančov a sladkého koláčika a to všetko okorenené škoricou musí byť leckerinka 🙂 Skvelý výklad o histórii. Viem si predstaviť, že by sa ešte tým sirupom polial aj samotný odrezaný kúsok, zároveň by to mohla byť taká dekorácia na tanieri. A ešte otázka: škorica v sirupe bola mletá alebo celá?
Ahoj Misik, dakujem za tolke chvaly:) Som rada, ze sa ti to paci a budem radsej ked aj nieco napecies a hodis sem svoje zlepsovaky:) Skorica bola cela, pekne sa tym prevonia kuchyna…