Dnes sa vrátim vo svojich spomienkach pár rokov dozadu, keď som viedla omnoho dynamickejší a kočovnejší spôsob života. Často a rada spomínam na dobu strávenú na lodi, na priateľstvá, lásku, voľnosť a možnosti. Ukázal sa mi rozmanitý a bohatý svet, ktorý ma formoval a z ktorého čerpám dodnes. Napríklad som rad apočas svojich cist zachádzala do kníhkupectiev a študovala som oddelenie o pečení. Objavila som tak tituly a blogerov, o ktorých by som sa inak asi ťažko dozvedela. Jednou z takýchto inšpirácií bola napríklad Linda Lomelino, ktorá sa v mojich očiach stala bohyňou v oblasti foodfotografie a vlastne som zistila, čomu sa chcem v budúcnu venovať. Alebo som sa dostala ku knihám pekárne Hummingbird z Londýna, ktorých recept by som vám chcela dnes predstaviť.
Pri uvažovaní, čo napečiem na trenčiansky Swap, kde sme boli sestrou pozvané urobiť malú ochutnávku z našich výtvorov, som siahla po recepte na Kolibri koláč, ktorý som samozrejme trochu upravila a akosi prirodzene z neho vznikla vianočná verzia:) (Už nejaký čas u seba pozorujem, že čím menej si veci plánujem, tým lepší bude výsledok. Môj životný chaos vládne celému môjmu fungovaniu a asi sa ho už nedokážem vzdať…)
Cesto nie je tvorené žiadnymi extra surovinami, je v ňom kombinácia banánu a ananásu, no a navrch som urobila iba jednoduchý krém, ktorý som osladila medom a trochou práškového cukru, všetko podľa chuti. Koláč je hutný, celkom zasýti ale nezostane vo vás pocit presladenosti. Pre mňa, ideálna kombinácia
Kolibri koláč
- 200g trstinového cukru
- 200 ml kokosového oleja
- 2 vajíčka
- 3 menšie zrelé banány
- 1 čl mletej škorice
- 300g hladkej múky
- 1 čl sódy bikarbóny
- štipka soli
- vanilkový extrakt
- 120g ananásu z konzervy
- 3pl meltých vlašských orechov
- 250g ricotty
- 1 smotana na šľahanie
- med, práškový cukor
Vajíčka vyšľaháme spolu s cukrom, pridáme olej, rozmačkané banány a vanilkový extrakt, premiešame. V inej miske si preosejeme múku, pridáme soľ a sódu bikarbónu. Múčnu zmes prisypeme k vajíčkovej. Ananás si nakrájame na menšie kúsky a spolu s orechmi ich na záver vmiešame pomocou špachtle do zmesi.
Formu si vystelieme papierom na pečenie a pečiemie pri 180°C, približne 30-40 min. záleží od druhu formy. Ja som koláč robila na plechu, tak sa piekol kratšie, ak by ste zvolili tortovú formu, môže sa piecť dlhšie. Ak sa koláč začne odliepať od krajov, skúste pichnúť špajdlou do stredu a ak na nej nezostane cesto, koláč je hotový.
Na krém si vyšľaháme smotanu do šľahačky, v druhej miske si zmiešame ricottu s cukrom a medom a opatrne tieto zmesi spojíme. Natrieme na vychladnutý koláč a dozdobíme. V mojom prípade som použila linecné, náš rodinný recept na tie najlepšie:) nájdete tu.
Dobrú chuť a budem veľmi rada ak sa so mnou podelíte o vaše dojmy, zlepšenia alebo čokoľvek, čo uznáte za vhodné…:)