Vrcholom môjho pečiaceho neba sú koláče s ovocím. Zbožňujem ich na všetky spôsoby a pečiem ich najradšej. V tomto sme so sestrou veľmi rozdielne, lebo ona prahne iba po čokoláde:) Ja, a teraz ma asi zavrhnú všetcia čokoholici, sa bez čokolády viem zaobísť. Myslím, že som si ešte nikdy v živote sama pre seba v časoch najväčších depiek alebo radostí, nekúpila  iba tak na pomlsanie tabuľku čokolády…

Pečenie je pre mňa radosť. Rada skúšam rôzne recepty, nové ingrediencie, kombinácie. Nepečiem s vnútorným nastavením, že sa mi hladina cukru znížila a potrebujem ju rýchlo napraviť. Nie. Celá táto pečiaco- fotiaca produkcia je pre mňa ako také umenie, je to istý spôsob sebarealizácie, bez ktorej si už neviem svoje fungovanie ani predstaviť. Stále hľadám vlastnú cestu, svoj ,,štýl“ a často mám pocit, že vlastne ani dobre piecť neviem:) Pred každým novým ,,projektom“ sa cítim ako začiatočník, neviem ako to nakoniec celé vypáli. Možno sa teraz pýtate, prečo to teda robím.

Odpoveď znie, lebo ma to úplne pohltilo. A poviem vám, že som neskutočne šťastná za to, že som objavila činnosť alebo záľubu, ktorá ma tak neskutočne napĺňa. Mám neustále v mysli rôzne obrazy, impresie, cítim vône, vnímam farby svetla, atmosféru dňa, danej chvíle a to všetko chcem nejakým spôsobom vyjadriť. Niekedy sa mi to darí lepšie, inokedy nie. Ale ten pocit, keď vidím, ako sa mi podaril záber ( ktorý by ale bez chutného koláča bol k ničomu:))…Je to chvíľkový pocit šťastia, spokojnosti a hrdosti. Na malú chvíľu ma to upokojí… Lenže za dverami čakajú nové výzvy a ja sa im rada poddávam:)

Fúha, toľko moje monologické okienko:) Inak, ani som nemala v pláne  sa o tom takto rozpísať:) Ale to jedna z krás blogovania. Keď jednoducho píšete, čo vás práve napadne, bez prílišnej sebacenzúry, že ,,čo si o tom asi tak  druhí pomyslia.“

Späť ku koláču:) Je SKVELÝ! Je tak šťavnatý, že aj keď ja blázon, som ho natlačila do tej formy viac ako som mala, nemala som dojem, že je suchý alebo že je to faux pas. Ale do budúcna už budem vedieť, ako sa to nerobí:) Základ tohto cesta môžete použiť aj k inému ovociu, rebarbore, marhuliam, černiciam, ríbezliam a vlastne ma nenapadá žiadne, ktoré by som tam nehodila. Len majte na pamäti, že by sa mal rýchlo zjesť alebo aspoň skladovať v chladničke, lebo takto upravené ovocie nevydrží dlho pri izbovej teplote…

Jahodový koláč s drobenkou a kardamónom
Koláč:
  • 80 g mandľovej múky
  • 320 g hladkej múky
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 250 g masla
  • 125 g hnedého cukru
  • 4 vajíčka
  • soľ
  • 100 ml zakysanky
  • jahody ( okrúhla forma- 2 vaničky , plech 4- vaničky)/ vanička = 250 g
  • 2 pl cukru
  • vanilkový extrakt
Drobenka:
  • 50 g múky
  • 40 g cukru
  • 50 g masla
  • 2 čl kardamónu

1

Jahody umyjeme, odstránime stopku a nakrájame. Spolu s 2 pl (4pl pi dvojitej dávke jahôd) cukru necháme odstáť.

Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, postupne pridáme soľ, vanilkový extrakt a po jednom vajíčka. V druhej miske si preosejeme múku, pridáme mandľovú múku a prášok do pečiva. Do maslovej zmesi pridávame postupne sypké ingrediencie a zakysanku.

Formu si vymastíme maslom a posypeme múkou, na cesto naukladáme jahody, trochu ich zatlačíme a navrch posypeme  bohato drobenkou. Pečieme pri 190°C,  35-45 min.

Tip: dané množstvo cesta je skôr na plech, ak máte väčšiu okrúhlu formu, použite 1/2 dávky cesta ( aj ja to už budem teraz vedieť:))

Dobrú chuť priatelia

2

3

4

5

PS: prajem vám, aby ste aj vy žili niečím, čo je pre vás vrcholom sebarealizácie, čo je vám vlastné, od druhých nezávislé a čo vám dokáže privodiť toľko radosti, že aj ten najpochmúrnejší deň sa zdá poetickým…:)

6