Pomaly sa blíži sezóna samozberu jahôd a kedže som mala v mrazáku ešte zásoby z minulého roka, ktoré som potrebovala minúť, rozhodla som sa urobiť koláč podľa mojej chute. Plný ovocia a zdravých vecí:)
Neviaže sa mi k nemu žiadna príhoda, ani nemám filozofické asociácie. Posledné dni a týždne sú celkom hektické, blížia sa veľké zmeny. Niektoré očakávam s radosťou a iné ovplyvniť nedokážem, musím ich len prijať. Kolobeh života, ktorý sa krúti ďalej. Snažím sa veľa nemyslieť, veľa neočakávať a veľa neanalyzovať. V poslednej dobe som začala viac čítať. Dobrá kniha je balzamom na dušu a niekedy potrebným únikom. Objaviť dobrú knihu, je ako zjesť dobré jedlo. Je to potecha. A tak dúfam, že možno aj tento koláč sa stane takou potechou pre vás…:)
Jahodovo-mandľový koláč s mrveničkou
- 110 g medu
- 250 g masla
- 4 vajíčka
- štipka soli
- 400 g múky ( 150g hladkej špaldovej múky, 100g mandľovej múky, 100g hladkej múky, 50g ovsenej múky)
- mandľový extrakt (popr. vanilkový)
- 110 g jogurtu gréckeho typu
- 2 čl kypriaceho prášku do pečiva
- 1/2 čl sódy bikarbóny
- 500-600g jahôd podľa chute
- mrvenička ( 150g hl. múky, 80g cukru alebo medu, 100g masla)
- mandľové hoblinky
Maslo necháme rozpustiť a trochu vychľadnúť. Vajíčka a med vymiešame do peny. Pridáme časť sypkej zmesi: múky s kypriacim práškom, soľou a sódou, na striedačku s rozpusteným maslom a jogurtom.
Formu sa pečenie si buď vystelieme papierom na pečenie alebo vymastíme a vysypeme múkou. Vlejeme cesto a navrch naukladáme jahody, trochu pritlačíme, aby sa dostali aj do spodných častí formy. Povrch posypeme mrveničkou.
Pečieme pri 180°C ca 40 min, alebo pokým koláč neustupuje od krajov formy a na teste so špajdou nebudeme mať prichytené cesto. Na záver posypeme mandľovými kúskami.
Dobrú chuť!