Pomaly sa blíži sezóna samozberu jahôd a kedže som mala v mrazáku ešte zásoby z minulého roka, ktoré som potrebovala minúť, rozhodla som sa urobiť  koláč podľa mojej chute. Plný ovocia a zdravých vecí:)

Neviaže sa mi k nemu žiadna príhoda, ani nemám filozofické asociácie. Posledné dni a týždne sú celkom hektické, blížia sa veľké zmeny. Niektoré očakávam s radosťou a iné ovplyvniť nedokážem, musím ich len prijať. Kolobeh života, ktorý sa krúti ďalej. Snažím sa veľa nemyslieť, veľa neočakávať a veľa neanalyzovať. V poslednej dobe som začala viac čítať. Dobrá kniha je balzamom na dušu a niekedy potrebným únikom. Objaviť dobrú knihu, je ako zjesť dobré jedlo. Je to potecha. A tak dúfam, že možno aj tento koláč sa stane takou potechou pre vás…:)

stiahnuť pdf

Jahodovo-mandľový koláč s mrveničkou

  • 110 g medu
  • 250 g masla
  • 4 vajíčka
  • štipka soli
  • 400 g múky ( 150g hladkej špaldovej múky, 100g mandľovej múky,  100g hladkej múky, 50g ovsenej múky)
  • mandľový extrakt (popr. vanilkový)
  • 110 g jogurtu gréckeho typu
  • 2 čl kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 čl sódy bikarbóny
  • 500-600g jahôd podľa chute
  • mrvenička ( 150g hl. múky, 80g cukru alebo medu, 100g masla)
  • mandľové hoblinky

Maslo necháme rozpustiť a trochu vychľadnúť. Vajíčka a med vymiešame do peny. Pridáme časť sypkej zmesi: múky s kypriacim práškom, soľou a sódou, na striedačku s rozpusteným maslom a jogurtom.

Formu sa pečenie si buď vystelieme papierom na pečenie alebo vymastíme a vysypeme múkou.  Vlejeme cesto a navrch naukladáme jahody, trochu pritlačíme, aby sa dostali aj do spodných častí formy. Povrch posypeme mrveničkou.

Pečieme pri 180°C ca 40 min, alebo pokým koláč neustupuje od krajov formy a na teste so špajdou nebudeme mať prichytené cesto. Na záver posypeme mandľovými kúskami.

Dobrú chuť!