Dnes vám poviem príbeh jedného koláča. Boli Veľkonočné sviatky a ja som sa rozhodla, že budem činorodá. Ako to už býva, moje odvážne plány boli samozrejme trochu pozmenené, hlavne, čo sa času týka. Prišla som domov okolo 17 alebo 18 a hovorím si, sakra to už nestíham aj piecť a fotiť. Nerobila som si ťažkú hlavu, pred tým som mala peknú prechádzku s Lilečkom vonku, bolo teplejšie, slnko svietilo a ja som sa zadívala zo spálne do kuchyne (mám nekonvenčný otvorený priestor) a uvidela som krásne popoludnajšie svetlo, ktoré prechádzalo listami môjho stromu pred oknom a ktoré vytváralo krásnu hru svetla a tieňa v kuchyni.
Je to presne taká chvíľa, kedy sa zastavíte a iba pozorujete. Dokonale vystihuje hastagy slowliving, live authentic alebo magic moments, ktoré často používam. Zobrala som foťák aby som zvečnila tento moment a už ani neviem ako, začalo som vyťahovať veci na pečenie a nejako som ich uložila na stôl. Bude to znieť možno ako nejaké klišé, no skutočne som vypla mozog. Postavila som statív a jednoducho som fotila.
Tajnou ingredienciou, ktorá dodá silu každej fotke, je svetlo a atmosféra, ktorú vytvorí. Svetlo prebúdza emócie, navodzuje pocity, svetlo môže dokonca inšpirovať pri predstave vôní.
Pozorujete niekedy váš domov? Ako na vás pôsobí ráno, ako poobede. Aké máte svetlo, ako vyzerajú izby v rôznych časoch a ako to na vás pôsobí. Ja opäť sedím v kuchyni a pozorujem hru tieňov. Za sebou mám otvorený balkón a počujem detské hlasy z ulice a spev vtákov. Inšpirácia sa môže nachádzať aj vo všednosti, ak otvoríme oči, utlmíme racio a necháme sa len ovládať tým, čo zažívame denne, no necháme to vstúpiť až do srdca.
Jablkovo-mrkvový koláč
- 150 g postrúhanej mrkvy
- 1 postrúhané jablko
- 100 g ďatlového sirupu
- 2 vajíčka
- 80 ml olivového oleja
- šťava z jedného pomaranča
- štipka soli
- 1/2 čl škorice
- 2 čl prášku do pečiva
- 160 g hladkej špaldovej múky
- 30 g ovsených vločiek
- podľa chuti hrozienka alebo sušené marhule (pokrájané na kocky)
Vajíčka vyšľaháme metličkou s ďatlovým sirupom a pridáme šťavu z pomaranča, olej, nastrúhanú mrkvu a jablko. Potom pridáme sypké suroviny, preosejeme múku, pridáme štipku soli, škoricu, prášok do pečiva, ovsené vločky a podľa chuti buď hrozienka alebo sušené marhule.
Pečieme pri 180°C, ca 45-50 min.
Tip: Koláč som potrela domácim marhuľovým džemom a trochu posypala kokosom.