Je koniec januára a ja hádžem na stránku svoj prvý tohtoročný post…No, nie je sa čím chváliť, čo sa angažovanosti týka, moja logistika miestami zlyháva:) Poznáte to, máte vecí nad hlavu, ste v miernom časovom strese a aj tak nefungujete efektívne. Alebo je to iba moja špecialita? Sakra a to som si ani nedala Novoročné predsavzatia. Na spísanie všetkých svojich neduhov by som asi potrebovala deň voľna:)
Každopádne, po sviatkoch potrebovalo moje telo okrem sladkého aj niečo svieže a podľa možnosti aj zdravé. Tak som sa nechala inšpirovať jedným receptom z relácií, ktoré so sestrou pozeráme s patričnou úctou a zaujatím, ani čo by to bol oskarový art film. Vznikol tento jednoduchý koláč, plný ovocia a skvelej kardamonovej chute, ktorá ho ozvláštnila a pridala mu na sviežosti. Istotne si ho zamilujete…
Hruškovo- brusnicový koláč s kardamonom
Prísady sú na menšiu tortovú formu, ak máte klasickú, zdvojnásobne množstvo surovín.
- 100 g masla
- 100 g hnedého cukru
- 2 vajíčka
- 100 g hladkej múky
- 2 čl. mletého kardamonu
- 1 čl. kypriaceho prášku
- vanilkový extrakt
- 2 stredné hrušky
- 50 g (podľa chuti) brusníc
- Na drobenku: 40g masla, 50 g múky, 30 g ovsených vločiek, 30 g hnedého cukru, 1 čl mletého kardamonu
Maslo vymiešame s cukrom a vanilkovým extraktom, po jednom pridáme vajíčka ( suroviny musia mať izbovú teplotu). V inej miske si zmiešame sypké suroviny- preosiatu múku, prášok do pečiva, kardamon. Postupne ich zapracujeme do maslovo- vajíčkovej zmesi. Nakoniec pridáme na menšie kocky pokrájané hrušky a brusnice. Zmesou naplníme vymastenú a múkou vysypanú formu a na vrch bohato posypeme drobenkou.
Pečieme pri 180°C, 50-55 min.