V kuchyni, pri pohľade z okna mi rastie nádherná lipa. Keď bola moja mamina ešte dieťa a bývala tu, dívala sa iba na špičku stromu. Ja pozorujem jej mohutnú korunu, tak hustú, že v lete nevidím do okien susednej bytovky. Pozorujem, ako prechádzajú lúče slnka cez zelené listy, počujem ich šum, keď zafúka vietor a cítim ich meniacu sa vôňu, keď nastupuje jeseň. Každý deň, začínam pohľadom na môj strom (áno, privlastnila som si ho ) a keď prichádzam z práce, prejdem cez hlavnú cestu, hľadám očami iba ten jediný.

Keď som sa v sobotu pozrala von oknom, zistila som, ako málo listov zostalo na strome a ako dobre už vidím susedov. Viete čo je smiešne? Prekvapilo ma to. Akoby som zaspala niekoľko dní, možno týždňov. Kedy sa to stalo? Ako som to mohla nevidieť? Som tu, pozorujem ju a napriek tomu, mi niečo uniká. Deň za dňom a nevidím tie malé zmeny, nevidím tie náznaky.

Aké je potom moje vnímanie, keď si neviem odsledovať zmeny, ktoré mám rovno pred očami. Myslela som si, že mám pozorovací talent, že vnímam to, čo sa okolo mňa deje. Ale mýlila som sa. žijem už niekoľko mesiacov na mojom vysnívanom mieste a prechádza mojím srdcom menej, než ked som tu nebola. Takto život funguje? Je tento pocit permanentnej blízkosti a istoty, podnetom na to, že sa nám stále viac vzďaľuje? Už rok pociťujem, že sa niečo vo mne mení, som krok od toho, aby som to dokázala pomenovať, tuším, čo to je, no v sekunde je to preč.

Prišla som to štádia, kedy sa vo mne niečo zlomilo a uvedomuje si, že už takto ďalej pokračovať nechcem.  Keď píšem tieto slová, musím sa usmievať. Nie preto, že opäť dávam zo seba von svoje sebareflektujúce žvásty, ale preto, že sa na tento proces veľmi teším. Opäť nechať vstúpiť svet do svojho vnútra.

Bábovka je tiež tým druhom sladkého, ktoré nie je ničím výnimočné, máme ho doma častejšie, než iné druhy koláčov a akoby nedocenená (aspoň v mojom ponímaní). Je však večná, nepodlieha veku, móde alebo sezónnosti. Je to, ako by bratři Čechové povedali, konejšivé jídlo, po ktorom vám bude zaručene lepšie, lebo nezasýti len hlad…:)

Takže recept na jednu skvelú…

Bábovka s gaštanovým pyré
  • 4 vajíčka
  • 100 g trstinového cukru
  • 70 ml olivového oleja
  • 200 ml smotany na varenie
  • 1x Zlatý klas
  • 240 g hladkej múky
  • 1 čl prášku do pečiva
  • dve hrste hrozienok, namočené v rume
  • 3 g sódy
  • štipka soli
  • vanilkový extrakt
  • 250 g gaštanového pyré

Žĺtka si vymiešame s cukrom a vanilkovým extraktom do peny. Prilejeme smotanu a olivový olej. Pridáme Zlatý klas, preosiatu múku, prášok do pečiva, rum z hrozienok, soľ, sódu a gaštanové pyré. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov a ako posledné hrozienka, ktoré sem trochu omúčili (aby nespadli všetky na dno formy). Cesto naplníme do vymastenej a múkou vysypanej formy.

Pečieme pri 180°C, ca 30-40min.

Dobrú chuť!