Keď som bola ešte na základnej škole, bolo leto a prázdniny časom, ktorý som nemala rada:) Asi sa teraz poklepete po hlave, či som normálna… Nemala som rada to horko, pocit, že deň stratil svoj zabehnutý rytmus a taký ten pocit prázdnoty, ktorá priam sálala z ulíc na poludnie. S pribúdajúcimi rokmi sa tento stav menil iba minimálne, zlom nastal až na vysokej škole a mojej prvej zahraničnej skúsenosti. Pracovala som na výletnej lodi a prázdniny sa stali časom, kedy sa mi život úplne pretočil. Nemohla som sa nabažiť tejto novej skúsenosti. Konečne som našla spôsob, ako sa vysporiadať s letom, bola som každý deň na inom mieste. Tú, niekedy iba chvíľku voľného času, som si dokázala naplno vychutnať, bola som úplne slobodná. (Do tohto obdobia sa datujú aj začiatky mojej vášne pre fotografiu. )

Avšak roky plynuli a túžba byť doma narastala. Cesta k tomu nebola priamočiará, viedla cez vyše ročné odbočenie v Nemecku:) ale nakoniec sa to podarilo. Teraz už nemám svoje veci roztrúsené v troch bytoch a dvoch štátoch! Všetky moje pokladíky sú (síce ešte stále v chaose) naskladané v mojom bytečku, mojom malom raji na zemi:):):)

Po dlhých rokoch opäť zažívam leto v Dubnici, no teraz už s iným nastavením. Horko síce stále nemám nejako extra rada a keď je poludnie mám chuť byť znovu niekde inde (najradšej v Amsterdame♥), ale potom sa nechám unášať svojimi zmyslami a viem, že som na správnom mieste. Vône môjho mesta, známe zvuky, dokonca sa mi zdá, akoby aj vtáci u nás spievali intenzívnejšie:) A keď nastane podvečer a slnko pomaly zapadá, chcela by som zastaviť čas, kvôli všetkej tej kráse ktorá je okolo a ktorá je o to intenzívnejšia, lebo som doma…

2

Ďalším dôvodom, prečo som zobrala leto na milosť 🙂 je to množstvo ovocia, ktoré sa naskýta. Zbožňujem ovocné koláče! A preto, keď som pred nedávnom v obchode zbadala rebarboru (konečne!), ozvala sa vo mne hamižnosť. Nechcem si urobiť len jeden koláč, chcem ju maž dlhšie k dispozícií…Tak som googlila a našla, že sa rebarbora dá aj zamraziť ( a nič sa jej nestane:)) V tom momente mi nebolo viac treba…Teraz mám doma v mrazáku 7 balíčkov nakrájanej rebarbory a v duši kľud, že si ju budem môcť dopriať aj po sezóne….

Extra ovocný rebarborovo-marhuľový koláč

  • 200 g hladkej múky
  • 2 čl kypriaceho prášku ( Dr. Oetker)
  • 2 vajíčka
  • 70 g cukru
  • 50 ml olivového oleja
  • 150 ml jablkového pyré
  • štipka soli
  • 380 g marhúľ ( ja som použila tie placaté)
  • 240 g rebarbore
  • na ovocie +1,5 pl cukru
  • 1/2 čl ružovej vody ( nie je povinné)
  • mandľové lupienky ( nie je povinné)
Drobenka:
  • 25 g múky
  • 20 g cukru
  • 25 g masla
  • 1 čl kardamónu

1

Ovocie nakrájame a zmiešame s 1,5 pl kr. cukru.

Vajíčka si vymiešame s cukrom ( robila som to ručne, nemusí to byť úplne do peny), pridáme olej. V druhej mise si zmiešame sypké ingrediencie: múku, soľ, prášok do pečiva. Pridáme ich k vajíčkovej zmesi, primiešame jablkové pyré a ružovú vodu ( pridávajte ju opatrne a vždy cesto ochutnajte lebo je dosť výrazná).

Cestom naplníme vymastenú a múkou vysypanú formu a navrch dáme ovocie, trošku popritláčame, môžeme dať mandľové lupienky a drobenku.

Pečieme pri 180ºC, 35-40 min.  Hotový koláč môžete podávať s trochou šľahačky (ja som použila od Dr. Oetkera), nech je to správne dekadentné:).

3

4

5

6

PS: inak ja som sa neudržala a už po pár záberoch upečeného koláča, som musela kúsok ochutnať…Lahodnéééé

7

 

8