Whoopie Pie je typický americký, a teraz si môžete vybrať, pie, torta alebo cookies. To aspoň hovorí Wikipedia. Každopádne mne svojím zjavom pripomína práve cookies. Dve sušienky, ktoré sú navyše zlepené lahodným krémom.
V jednej relácií o pečení, v ktorej bol anglický cukrár cestujúci po USA a ochutnávajúci najlepšie domáce sladkosti, zaznela veta, ktorá mi pomohla nájsť samú seba:
,,Cupcake je pre ľudí, ktorí majú radi viac krému a menej cesta, whoopie pie pre tých, ktorí to majú naopak.“
Tento poznatok daj môjmu životu ubezpečenie, že som normálna a opätovnú ľahkosť bytia. (Nie že by som nemala rada cupcakes, to zas nie, sú to podľa mňa jedny z najštýlovejších dezertov súčasnosti a veľkým umením zároveň. Len, občas je jednoducho lepšie mať viac cesta!:))
Ak si však myslíte, že sa jedná o nejakú ľahkú variantu, menej kalorickú či sladkú, ste na veľkom omyle. Nasledujúci recept by v žiadnom prípade nemali robiť zástancovia zdravej, vyváženej stravy, fitness programov či iných konceptov, ktoré ani nepoznám, ale ktoré sa rozhodli bojovať s tukmi. Ešte jedna dobrá rada: nejedzte ich, pokiaľ nemáte v dosahu šálku mlieka, kávy alebo čaju!
Počas prípravy krému som neodolala a ihneď som si ho musela natrieť na sušienky (obvykle to nerobievam :)). Tieto cookies majú ľahkú textúru, kakaovú chuť s jemne kávovými tónmi, arašidové maslo im dodáva na hutnosti. A potom pokračujte v pečení…
Prísady:
- 230 g múky (ja som dala zhruba pol polohrubej, pol celozrnnej hladkej)
- 75 g kakaa
- 1 čl prášku do pečiva
- 1/4 čl sódy bikarbóny
- 1/4 čl soli
- 170 g masla
- 150 g kr. cukru
- 1 väčšie vajíčko
- 1 pl vanilkového extraktu
- 60 ml cmaru
- 120 ml silnej kávy
Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme vajíčko a vanilkový extrakt. V menšej nádobe si rozmiešame kávu s cmarom. V inej zmiešame sypké prísady: múku, kakao, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Pri nízkych otáčkach pridávame do maslovej zmesi na striedačku sypké prísady a kávovú zmes (začíname aj končíme sypkými prísadami). Na plech uložíme papier na pečenie a pomocou zmrzlinovej naberačky ,,vyklápame“ približne rovnaké hrudky, nechávame medzi nimi patričné rozostupy. Pečieme pri 190°, 9- 10 min.
Krém z arašidového masla
- 160 g arašidového masla
- 120 g masla
- 75 g práškového cukru
- štipku soli (nemusí byť)
Všetky prísady spolu zmiešame, množstvo arašidového masla je na vás, ja som ho tam dala o nejaké tri lyžice viac :).