Mám rada koláče, ktoré nie sú presladené, ktoré majú v ideálnom prípade veľa ovocia. Keď som niekedy vo februári pripravovala recepty pre časopis Na dedine, prebytok ovocia som doma veru nemala. Ale v takýchto prípadoch rada siaham po citrónových, kyslejších chutiach. Tento koláč je prototypom toho, čo mám rada. Je šťavnatá a vďaka citrónom a malinovej poleve, je skvele vyvážená.

Bábovka nepozná ideálny čas, je to koláč, ktorý sa hodí vždy a všade. Preto si nerobím hlavu, že recept vkladám na blog až o tri mesiace neskôr… Ako prokrastinátor rada hovorím,  ,,Všetko má svoj čas.“:)

Krásnu sobotu a dobrú chuť

stiahnuť pdf

Citrónová bábovka s malinovou polevou

Na bábovku:

  • 125 g zmäknutého masla
  • 100 g trstinového cukru
  • 2 vajíčka
  • kôra z 2 citrónov
  • 220 g hladkej múky
  • ¼ čl kypriaceho prášku do pečiva
  • ¼ čl sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • šťava z 2 citrónov
  • 90 ml zakysaného mlieka
  • vanilkový extrakt

Malinová poleva:

  • 300 g mrazených malín
  • 1pl medu
  • ½ čl agar agaru

Všetky suroviny musia mať izbovú teplotu.

Maslo zmiešame s cukrom do peny, po jednom pridáme vajíčka, citrónovú kôru a vanilkový extrakt. Sypké suroviny (múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, soľ) preosejeme do inej misky. Postupne vmiešavame do maslovej zmesi,  a súčasne prilievame zakysané mlieko spolu s citrónovou šťavou.

Zmesou naplníme vymastenú a múkou vysypanú bábovkovú formu.

Pečieme pri 180°C, ca 50-55 min.

Na polevu si zmiešame maliny a med, zahrievame, keď sa maliny rozpadnú, zmes prepasírujeme a začneme opäť zahrievať. Keď začína vrieť, pridáme agar agar a chviľku povaríme. Stiahneme a ešte teplou omáčkou polejeme bábovku.