Mám rada koláče, ktoré nie sú presladené, ktoré majú v ideálnom prípade veľa ovocia. Keď som niekedy vo februári pripravovala recepty pre časopis Na dedine, prebytok ovocia som doma veru nemala. Ale v takýchto prípadoch rada siaham po citrónových, kyslejších chutiach. Tento koláč je prototypom toho, čo mám rada. Je šťavnatá a vďaka citrónom a malinovej poleve, je skvele vyvážená.
Bábovka nepozná ideálny čas, je to koláč, ktorý sa hodí vždy a všade. Preto si nerobím hlavu, že recept vkladám na blog až o tri mesiace neskôr… Ako prokrastinátor rada hovorím, ,,Všetko má svoj čas.“:)
Krásnu sobotu a dobrú chuť
Citrónová bábovka s malinovou polevou
Na bábovku:
- 125 g zmäknutého masla
- 100 g trstinového cukru
- 2 vajíčka
- kôra z 2 citrónov
- 220 g hladkej múky
- ¼ čl kypriaceho prášku do pečiva
- ¼ čl sódy bikarbóny
- štipka soli
- šťava z 2 citrónov
- 90 ml zakysaného mlieka
- vanilkový extrakt
Malinová poleva:
- 300 g mrazených malín
- 1pl medu
- ½ čl agar agaru
Všetky suroviny musia mať izbovú teplotu.
Maslo zmiešame s cukrom do peny, po jednom pridáme vajíčka, citrónovú kôru a vanilkový extrakt. Sypké suroviny (múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, soľ) preosejeme do inej misky. Postupne vmiešavame do maslovej zmesi, a súčasne prilievame zakysané mlieko spolu s citrónovou šťavou.
Zmesou naplníme vymastenú a múkou vysypanú bábovkovú formu.
Pečieme pri 180°C, ca 50-55 min.
Na polevu si zmiešame maliny a med, zahrievame, keď sa maliny rozpadnú, zmes prepasírujeme a začneme opäť zahrievať. Keď začína vrieť, pridáme agar agar a chviľku povaríme. Stiahneme a ešte teplou omáčkou polejeme bábovku.